• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
18.09.2019

Băncile licențiate din Republica Moldova sunt deschise în continuare să conlucreze cu agenții economici, inclusiv cu cei din regiunea transnistreană

 

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a menționat la întrevederea subgrupurilor de lucru desfășurată luni, 16 septembrie 2019, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, că există o deschidere maximă din partea băncilor licențiate de la Chișinău de a conlucra cu agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană. Oficialul BNM a precizat că băncile își tratează clienții în mod echitabil, iar singura condiție impusă este respectarea legislației.

„Republica Moldova se aliniază cerințelor internaționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Astfel, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor. Agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, și-au exprimat acordul cu aceste cerințe atunci când au depus cereri la bănci pentru a deschide conturi”, a precizat Ion Sturzu.

Ținând cont că BNM, conform legii, „licențiază, supraveghează și reglementează activitatea instituțiilor financiare”, pentru deschiderea conturilor în băncile licențiate din Republica Moldova nu este necesară vreo permisiune din partea altor instituții, inclusiv din regiunea transnistreană.

Viceguvernatorul BNM a mai subliniat la întrevederea de la Tiraspol că informația referitoare la cele 420 de persoane juridice din partea stângă a Nistrului,  care dețin conturi bancare în Republica Moldova, nu poate fi dezvăluită, deoarece, conform legii, aceasta a fost obținută de la băncile comerciale și poate fi utilizată doar în scop de supraveghere.  

Urmare informațiilor prezentate de  băncile licențiate, de la începutul anului curent, au fost blocate conturile a 67 de agenți economici, dintre care numai doi din regiunea transnistreană. Motivul a fost activitatea netransparentă, nejustificarea provenienței banilor și prezentarea unor informații eronate.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).