• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
11.05.2018

Guvernatorul Băncii Naționale a reprezentat Republica Moldova la Adunarea anuală a BERD

 

Sergiu Cioclea, guvernator al BNM și guvernator supleant al Republicii Moldova la BERD, a reprezentat țara noastră la Adunarea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare,  care a avut loc în perioada 8-10 mai 2018 în Iordania. 

Președintele BERD, Suma Chakrabarti, a menționat printre cele mai importante proiecte ale instituției semnate în 2017 și proiectele de interconectări în domeniul energetic dintre Republica Moldova și România. La rândul său, Sergiu Cioclea a menționat în declarația sa că 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în Republica Moldova, cu un volum de peste 130 milioane euro, confirmând astfel poziția de lider investițional al instituției cu un total de 1,1 miliarde euro investite în circa 120 de proiecte din țară. Guvernatorul BNM a îndemnat BERD să susțină în continuare consolidarea sectorului bancar moldovenesc, participând la capitalul celor mai mari bănci din țară.

În cadrul dezbaterilor, președintele BERD Suma Chakrabarti a cerut opinia reprezentanților țărilor membre referitor la eventuala extindere a operațiunilor instituției în țările Africii Subsahariene. Sergiu Cioclea a prezentat poziția autorităților moldovenesti menționând că o asemenea expansiune este acceptabilă, dar numai dacă nu pune în pericol atingerea scopurilor BERD pe termen scurt și mediu în țarile actuale de operațiune, printre care Republica Moldova. Pentru a determina axele potențialei extinderi în afara zonei tradiționale a BERD, Republica Moldova a solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate și angajarea unui dialog activ cu partenerii tradiționali de dezvoltare în regiunea Africii Subsahariene, precum Banca Mondiala, Banca Africană de Dezvoltare, ONU și alții, cu scopul de a evita o eventuală suprapunere a activităților. Conducerea BERD urmează să propună o sinteză a discuțiilor și să informeze autoritățile naționale despre următorii pași ai instituției în acest domeniu. Totodată, ariile de activitate a BERD vor rămâne neschimbate pană în 2020, termenul-limită  de realizare a actualului plan de operațiuni și investiții.

În cadrul evenimentului, Sergiu Cioclea a avut un șir de întrevederi cu conducerea de vârf a BERD și cu membri ai Consiliului director al instituției pentru a explica progresul reformelor economice din Republica Moldova. Guvernatorul BNM a avut, de asemenea, întrevederi cu șefi ai delegațiilor naționale prezente la eveniment (SUA, Austria, Elveția, Italia, România, Croația, Serbia, Turcia, Ucraina, Kîrgîstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Uzbekistan etc.), reprezentanți ai Comisiei Europene, directori ai unor grupuri bancare internaționale, investitori și jurnaliști străini. În special, Sergiu Cioclea a convenit cu Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor publice al României, de a intensifica relațiile dintre țările noastre în cadrul formatului de cooperare oferit de BERD cu scopul multiplicării și accelerării proiectelor de interes comun.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).