• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
17.12.2018

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu: „Depozitarul central unic trebuie să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare”

 

Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) avansează în procesul de constituire și are deja un oficiu separat, situat pe adresa str. Bănulescu-Bodoni 57/1, mun. Chișinău.

Cu această ocazie, conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și reprezentanții consiliului de supraveghere al DCU și-au dat întâlnire astăzi la sediul noii instituții pentru a vedea ce s-a reușit până acum.

În cadrul vizitei, a fost prezentată echipa DCU și tehnologiile informaționale utilizate.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a atras atenția la rolul deosebit al depozitarelor centrale pentru sectorul financiar și la obiectivele puse în fața DCU. „Este important ca DCU nu doar să presteze servicii de înaltă calitate, ci să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare. Reforma trebuie să faciliteze apariția de noi instrumente financiare, să ridice interesul investitorilor față de valorile mobiliare, să stimuleze emisiunile pe piața primară și tranzacțiile pe piața secundară”, a menționat șeful băncii centrale.

La rândul său, viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, care patronează subdiviziunea BNM implicată în realizarea proiectului DCU, a remarcat: „Reforma infrastructurii financiare nu trebuie să fie încheiată odată cu lansarea operațiunilor cu valori mobiliare corporative. Ea trebuie să continue prin îmbunătățirea serviciilor, dar și prin implementarea a noi tehnologii și soluții pentru investitori, emitenți și participanții la DCU.”

În context, directorul Depozitarului central unic, Alexandru Savva,  a menționat că modelul de activitate internă și sistemul informațional al DCU asigură păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor. În același timp, odată cu implementarea sistemului informațional, procesul de circulație a valorilor mobiliare va fi semnificativ îmbunătățit.

Directorul DCU a subliniat că dezvoltarea unor noi produse, precum ar fi accesul online la conturile de valori mobiliare și posibilitatea efectuării tranzacțiilor cu valori mobiliare prin internet, sunt priorități strategice în activitatea DCU.

Prima etapă a reformei a fost realizată cu succes în luna iulie a anului curent, când DCU a demarat operațiunile cu valori mobiliare de stat și instrumentele BNM. La etapa inițială, Depozitarul central unic - responsabil de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova – operează cu valorile mobiliare emise de Ministerul Finanțelor și instrumentele financiare ale Băncii Națională a Moldovei. Din luna mai 2019, DCU va efectua decontarea valorilor mobiliare corporative.

Constituirea Depozitarului central unic este una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Noul mecanism de evidență și decontare, oferit de DCU, va asigura un nivel înalt de transparență, siguranță și eficiență la efectuarea operațiunilor cu valori mobiliare. Modelul de activitate al Depozitarului central unic este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.