• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde

Republica Moldova găzduiește reuniunea guvernatorilor băncilor centrale

Participanți: 
Dorin Drăguțanu
Guvernatorul BNM
Guvernatorii
Băncilor Centrale

În perioada 11-13 septembrie a.c., Republica Moldova găzduiește pentru prima dată cea de-a 32-a ediţie a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani, cu tema „Riscuri de contagiune, gestiunea crizelor si stabilitatea financiara”. La reuniune participă guvernatori ai băncilor centrale din Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Belarus, Bulgaria, Cehia, China, Croaţia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia.

În cadrul discuțiilor desfășurate, Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a menționat că majoritatea monedelor naționale din țările CSI se află sub presiune de depreciere, in principal, din cauza reducerii cererii externe si, implicit, a exporturilor.

Tensiunile geopolitice cauzează ieșiri de capital din unele țări din regiune și afectează așteptările pe termen scurt ale populației și ale agenților economici cu privire la evoluția de pe piața valutară.

De la începutul anului rubla rusă s-a depreciat fața de dolarul SUA cu 14.5 la sută, tenghe kazah cu 18.2 la sută, hrivna ucraineana cu 57.5 la suta, rubla belarusa cu 9.6 la suta și leul moldovenesc cu 9.3 la suta.

În pofida deprecierii leului moldovenesc, ritmul anual de creștere a prețurilor rămîne  stabil, atingînd în luna august 2014 nivelul de 5.1 la suta. Prognozele BNM plaseaza inflația medie pentru anul 2014 la nivelul de 4.7 la sută și pentru 2015 la 3.5 la suta.

Participanții la forum au dezvăluit evoluții economice din regiune, vulnerabilități și abordări manageriale corespunzătoare. Cei prezenți au identificat provocările reale și posibile, impactul acestora în țări concrete în funcție de particularitățile existente, precum și modalități de dezvoltare a politicilor şi instrumentelor de supraveghere macropurdenţială în scopul asigurării stabilităţii financiare.

Clubul Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani a fost creat în mai 1998. Membrii clubului se reunesc de două ori pe an și optează pentru o mai bună colaborare a țărilor din regiune în domeniul bancar.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi și