• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Cristina Harea, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A treia zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
24.11.2015

Codul IBAN pentru transferurile naționale

Începînd cu 1 ianuarie 2016, în sectorul bancar din Republica Moldova se implementează codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naționale. Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit aprobat de Banca Națională a Moldovei. Este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizînd transferurile transfrontaliere.

În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție pe parcursul căreia băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată cu indicarea codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de pînă la implementarea codurilor în cauză.

Perioada de tranziție nu va fi aplicată la efectuarea transferurilor bugetare, în acest caz utilizarea codului IBAN fiind obligatorie de la 1 ianuarie 2016.

Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale,  a documentelor de plată cu indicarea codurilor IBAN sînt orientate spre minimizarea  erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

În vederea asigurării, începînd cu 1 ianuarie 2016, a unui regim normal de efectuare a plăților bugetare și onorare a obligațiunilor contractuale, Banca Națională îndeamnă agenții economici să se adreseze la oficiile bancare pentru a semna acorduri adiționale la contractele de cont bancar și să întreprindă acțiunile necesare pentru a informa contra-părțile privind noile lor date bancare.

Codul IBAN aferent transferurilor internaționale a fost implementat în Republica Moldova în anul 2013.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).