• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.

 • Sergiu Cioclea, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606;

 • Aureliu Cincilei, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A treia zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 608;

 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
17.03.2012

Relaţia Republicii Moldova cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o organizaţie internaţională, care activează în baza Acordului întocmit la 29 mai 1990 la Paris, intrat în vigoare la 28 martie 1991. Obiectivul BERD este de a susţine dezvoltarea economică a ţărilor din centrul şi estul Europei, extinderea principiilor economiei de piaţă, promovarea iniţiativei private şi antreprenoriale şi aplicarea principiilor democraţiei pluraliste.

Republica Moldova a devenit membră a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare la 5 mai 1992. În prezent, capitalul subscris de Republica Moldova constituie 30,01 milioane euro.

Organul de conducere al BERD este Consiliul Guvernatorilor, care este alcătuit din reprezentanţi ai tuturor statelor membre. Guvernator din partea Republicii Moldova este ministrul economiei, iar poziţia de guvernator supleant este deţinută de prim‑viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Republica Moldova face parte din aceeaşi constituenţă cu Elveţia, Ucraina, Liechtenstein, Turkmenistan, Muntenegru, Serbia.

Republica Moldova a beneficiat şi continuă să beneficieze de sprijin financiar din partea BERD, acordat în cadrul diverselor proiecte derulate cu ţara noastră. Cea mai mare parte a acestor proiecte este direcţionată către sectorul privat.

Strategia de ţară pentru Republica Moldova, aprobată de Consiliul Directorilor la şedinţa din 14 decembrie 2010, stabileşte priorităţile BERD în ţara noastră prin lansarea unui program cuprinzător de reforme economice, ca urmare a recesiunii, cauzate de criza economică globală. Astfel, Strategia prevede, inter alia, îmbunătăţirea guvernării corporative şi transparenţei în sectorul financiar, precum şi lărgirea gamei de produse financiare şi sporirea accesibilităţii acestora.

Informaţii suplimentare sînt disponibile în secţiunea dedicată Republicii Moldova pe website‑ul BERD.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).