Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
10.05.2024

Anca Dragu la conferința de investiții din Europa Centrală și de Est: Ne dorim să facilităm libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare

 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat la cea de-a zecea ediție a conferinței organizate de CFA Society Romania, cu tema „Piețele de capital din Europa Centrală și de Est”.

Subiectele dezbătute au subliniat procesul de convergență continuă între țările din Europa Centrală și de Est și statele membre ale Uniunii Europene și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Evenimentul a reunit experți din mai multe țări din domeniile bancar, investiții, managementul activelor, asigurări și fonduri de pensii pentru a discuta tendințele economice și sociale relevante pentru regiune.

În calitate de invitat special la eveniment a participat prim-ministrul Dorin Recean, care a îndemnat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile autorităților de a crea un climat investițional favorabil.

Tema a fost dezvoltată de guvernatoarea Anca Dragu în panelul dedicat instituțiilor de reglementare, moderat de Alexandra Smedoiu, președinta CFA. La discuții a participat și Alexandru Petrescu, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din București, cu care BNM colaborează pe proiecte de importanță strategică, inclusiv cel de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, încheiat recent.

În prezentarea sa,  guvernatoarea Anca Dragu a abordat teme actuale pentru cadrul investițional. În mod special, guvernatoarea a menționat stabilitatea macroeconomică. „Recenta decizie a BNM de scădere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,60 la sută contribuie semnificativ la creșterea apetitului investițional în Republica Moldova, implicit, creează cadrul propice pentru o dezvoltare economică pe principii sustenabile", a afirmat Anca Dragu.

Guvernatoarea s-a referit și la construirea unui cadru legislativ armonizat cu cel al țarilor UE, inițiativă în cadrul căreia BNM a solicitat o evaluare a legislației din Republica Moldova în perspectiva echivalenței legislației bancare moldovenești cu cea europeană.

De asemenea, Anca Dragu a reiterat nevoia modernizării pieței de capital a Republicii Moldova. „Ca instituție responsabilă de supravegherea prudențială și stabilitatea pieței financiare, ne dorim să facilităm libera circulație a capitalului și a serviciilor financiare", a spus guvernatoarea BNM.

Șefa băncii centrale a vorbit și despre beneficiile educației financiare: „Este un pilon de dezvoltare a societății în care BNM este implicată în prezent prin derularea de proiecte adresate elevilor și studenților".

Participanții la eveniment au abordat tema cooperării cu țările UE din perspectiva schimbului de bune practici, integrarea tendințelor globale și consolidarea sistemelor financiare pe criterii de stabilitate.

Organizatorul evenimentului, CFA Society Romania, este o organizație profesională dedicată stabilirii standardelor de excelență și integritate în domeniul investițiilor financiare, contribuind activ la dezvoltarea pieței de capital și la promovarea educației financiare.