• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
14.03.2018

Au fost aprobate măsurile de constituire a Depozitarului central unic al valorilor mobiliare

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat, în cadrul ședinței din 14 martie 2018, un set de măsuri pentru înființarea Depozitarului central unic al valorilor mobiliare (DCU).

Astfel, în perioada martie-aprilie 2018, urmează să aibă loc adunarea de constituire și înregistrarea de stat a Depozitarului central unic. Organele de conducere ale Depozitarului vor fi aprobate în cadrul adunării de constituire. Potrivit legii, Consiliul de supraveghere al Depozitarului va întruni reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ai Ministerului Finanțelor și ai Bursei de Valori a Moldovei.

În perioada de interimat, funcția de director va fi deținută de Alexandru Savva, consilier al guvernatorului BNM. În același timp, va fi organizat concursul public pentru ocuparea funcțiilor în cadrul Depozitarului, astfel încât noua instituție să-și înceapă activitatea în a doua jumătate a anului curent. 

Depozitarul este creat cu scopul de a garanta siguranța pentru proprietarii  de valori mobiliare,  a asigura transparența și a dezvolta instrumente noi pe piețele financiare. Acesta va fi construit după modele similare de pe piețele financiare internaționale avansate și va contribui la atingerea obiectivului BNM de transparentizare a acționariatului în băncile licențiate.

DCU este creat în baza Legii cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, adoptată în anul 2016, și va fi singura instituție din Republica Moldova care va desfășura activități de evidență, depozitare și decontare a valorilor mobiliare de stat și corporative.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).