Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
27.02.2023

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a susținut o prelegere despre rolul unei bănci centrale în fața studenților de la ASEM

 


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a susținut o prelegere despre rolul și obiectivele unei bănci centrale în fața studenților Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

În cadrul prelegerii, Octavian Armașu le-a vorbit tinerilor care studiază la facultatea „Finanțe” a ASEM, dar și profesorilor acestora despre rolul BNM în combaterea inflației și acțiunile pe care le-a întreprins banca centrală pentru stabilizarea creșterii prețurilor în perioada curentă caracterizată de multiple crize. Guvernatorul s-a referit, de asemenea, la rolul de supraveghere al băncii centrale și extinderea acestuia odată cu preluarea, din 1 iulie 2023, de către BNM a unor atribuții ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu funcționarea pieței de asigurări și creditarea nebancară.

Octavian Armașu a mai explicat ce rol joacă BNM în asigurarea stabilității financiare a statului, dar și de ce este necesar ca banca centrală să fie independentă în timp ce luptă cu o inflație ridicată persistentă.

„Banca Națională trebuie să fie independentă pentru ca să poată lua decizii de politică monetară ținând cont de obiective pe termen mai lung, care să susțină în mod fundamental economia, să creeze premise pentru stabilitatea economiei și dezvoltarea acesteia pe termen lung. Acolo, unde băncile centrale sunt independente, este stabilitate financiară și creștere economică stabilă,” a spus Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a amintit că recenta criză pandemică, apoi criza energetică și șocurile extraordinare cauzate de războiul din Ucraina au demonstrat că Republica Moldova are un sector bancar rezilient, afirmat în urma reformelor anterioare desfășurate de Banca Națională a Moldovei în acest domeniu.

În cadrul aceleiași întâlniri, guvernatorul BNM a îndemnat studenții ASEM să își înceapă cariera la banca centrală, precizând că majoritatea angajaților actuali ai BNM sunt absolvenți ai academiei, care are un rol foarte important  în pregătirea specialiștilor pentru sistemul financiar-bancar al țării.


Mai multe fotografii pot fi descărcate din profilul Băncii Naționale a Moldovei în rețeaua Facebook.