Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
01.12.2023

Monede din toate timpurile: excursii organizate de Banca Națională și Muzeul Național de Istorie a Moldovei

 

Peste 250 de persoane au venit în excursiile organizate de Banca Națională a Moldovei la Muzeul Național de Istorie, în parteneriat cu această instituție, în perioada 25-30 noiembrie 2023.

Evenimentul s-a desfășurat cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc și a avut ca subiect de reper istoria monedei  din vechime și până în prezent, alături de alte aspecte ale dezvoltării comunității din spațiul autohton.

Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă exponate de valoare arhiologică impresionantă – monede antice grecești, monede romane și bizantine, tezaure monetare tătărăști și multe alte mărturii din viața strămoșilor noștri.

Excursioniștii au putut să vadă îndeaproape primele monede emise în Moldova, de asemenea, cele aflate în circulație pe timpul lui Ștefan cel Mare și  al altor domnitori, precum și monedele care au circulat pe larg în spațiul european, inclusiv în Moldova. Astfel, exponatele cu talerii olandezi au trezit interesul vizitatorilor în mod deosebit, deoarece anume de la aceștia a provenit denumirea de leu a monedei noastre naționale, dar și a altor țări. Pe reversul talerilor olandezi era gravat un leu rampant, din care cauză aceste monede mai erau numite și taleri-lei.

Expoziția aduce în atenția vizitatorilor și un parcurs istoric al leului moldovenesc, de la creare și introducere până la emisiuni recente, cu o prezentare a monedelor comemorative și jubiliare emise de Banca Națională a Moldovei.

După încheierea excursiilor, biletul-card de acces la acestea  va putea fi păstrat nu doar ca un suvenir, dar și ca un mini-ghid pentru înțelegerea subiectului financiar, materializat  prin cele două QR coduri imprimate, cu linkuri spre informații utile oferite de Banca Națională.

Vizitele la muzeu au fost organizate în contextul celor 30 de ani ai  leului moldovenesc, pus în circulație pe 29 noiembrie 1993.