Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
28.02.2024

Proiectul de Hotărâre a Comitetului executiv ”Pentru aprobarea Regulamentului privind externalizarea funcțiilor și activităților legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare de către societățile de asigurare sau de reasigurare” (data limită de primire a propunerilor/obiecțiilor - 15.03.2024)

29.02.2024Termenul-limită a expirat

 

ANUNȚ
privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei ”Pentru aprobarea Regulamentului privind externalizarea funcțiilor și activităților legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare de către societățile de asigurare sau de reasigurare”


Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu 29.02.2024, consultarea publică a proiectului Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei ”Pentru aprobarea Regulamentului privind externalizarea funcțiilor și activităților legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare de către societățile de asigurare sau de reasigurare”.

Inițierea elaborării proiectului este condiționată de intrarea în vigoare a Legii nr.92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, care prevede că societatea de asigurare sau de reasigurare are dreptul de a externaliza funcţiile și activitățile legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare după obținerea aprobării prealabile a autorității de supraveghere, conform cerințelor stabilite în actele normative ale acesteia.

Obiectivul proiectului inițiat constă în stabilirea criteriilor și procedurilor obligatorii de urmat de către societățile de asigurare sau de reasigurare atunci când societatea decide asupra externalizării unora dintre funcțiile și/sau activitățile desfășurate.

În scopul eficientizării procesului de elaborare a proiectului hotărârii, solicităm prezentarea, până la 15.03.2024, a opiniilor, propunerilor, recomandărilor pe adresa poștală: Banca Națională a Moldovei, bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău sau, în format electronic, pe adresa: official@bnm.md; secretariat@bnm.md, sau la numărul de telefon 022 822 517.

Proiectul hotărârii și nota de argumentare aferentă acestuia sunt disponibile pe pagina web a BNM (www.bnm.md), în compartimentul „Legislație", rubrica „Transparența decizională".

 

 

Proiect:

 

 

NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul de Hotărâre a Comitetului executiv ”Pentru aprobarea Regulamentului
privind externalizarea funcțiilor și activităților legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare de către societățile de asigurare sau de reasigurare”

 

1. Denumirea autorului și, după caz, a participanților la elaborarea proiectului

Autorul proiectului actului normativ este Banca Națională a Moldovei (BNM).


2. Condițiile ce au impus elaborarea proiectului actului normativ şi finalitățile urmărite

La data de 01.01.2023 a intrat în vigoare Legea nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, care transpune parțial Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II).

Cele mai bune practici, inclusiv, cele europene, abilitează societățile de asigurări sau de reasigurări cu dreptul de a delega anumite procese și funcții terților, în vederea prestării calitative a activităților externalizate, reducerii costurilor, timpului de executare, stabilirii oportunităților privind concentrarea resurselor pe activitățile de bază etc. Aceiași abordare este utilizată și în alte sectoare ale sistemului financiar al Republicii Moldova. 

Aliniindu-se la cele mai bune practici, Legea nr. 92/2022 (art. 43 alin. (3)) prevede că societatea de asigurare sau de reasigurare are dreptul de a externaliza funcţiile și activitățile legate de activitatea de asigurare sau de reasigurare după obținerea aprobării prealabile a autorității de supraveghere, conform cerințelor stabilite în actele normative ale acesteia. În același context, potrivit art. 115 alin. (8), autoritatea de supraveghere autorizează externalizarea funcţiilor şi activităţilor societăţilor de asigurare sau de reasigurare, conform cerinţelor stabilite prin actele sale normative.

Prin urmare, necesitatea elaborării actului normativ privind externalizarea funcțiilor și activităților de către societățile de asigurare sau de reasigurare derivă din normele primare citate.

Obiectivul regulamentului constă în stabilirea criteriilor și procedurilor obligatorii de urmat de către societățile de asigurare sau de reasigurare atunci când societatea decide asupra externalizării funcțiilor și activităților legate de activitatea sa, aprobarea prealabilă a externalizării, precum și raportarea externalizării.


3. Descrierea gradului de compatibilitate pentru proiectele care au ca scop armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene

Hotărârea nu are ca și scop punctual armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene.


4. Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi

Proiectul regulamentului cuprinde prevederi privind:

  • cerințele minime privind evaluarea furnizorului de către societatea de asigurare sau de reasigurare;
  • cerințele față de conținutul contractul de externalizare;
  • particularitățile externalizării funcțiilor și activităților de asigurare sau de reasigurare;
  • modul de administrare a riscurilor asociate externalizării;
  • aprobarea prealabilă a externalizării;
  • notificarea și raportarea externalizării;
  • externalizarea tehnologiei informației și comunicațiilor.


5. Fundamentarea economico-financiară

Implementarea proiectului HCE nu implică cheltuieli financiare și alocarea de mijloace financiare din contul bugetului de stat.


6. Modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare

Proiectul actului normativ nu afectează concepția generală ori caracterul unitar al actelor  legislative/normative cu care se află în conexiune și nu determină modificarea altor acte normative pentru implementarea acestuia.


7. Avizarea şi consultarea publică a proiectului

În scopul respectării prevederilor Legii nr.239/2008 privind transparența în procesul decizional și ale Regulamentului privind asigurarea transparenței în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor Băncii Naționale a Moldovei (aprobat prin HCA al BNM nr.230/2010), proiectul hotărârii este supus consultării publice, fiind plasat pe pagina web a BNM (www.bnm.md),  în compartimentul „Legislație", rubrica „Transparența decizională".


8. Constatările expertizei anticorupție

Conform art.35 alin.(5) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, proiectul hotărârii a fost supus expertizei anticorupție în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, în urma căreia factori și riscuri de corupție nu au fost identificate.


9. Constatările expertizei de compatibilitate

Expertiza de compatibilitate nu este necesară, deoarece proiectul nu prevede o armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, ci dezvoltarea prevederilor stabilite în legislația primară în vigoare, care a este parțial armonizată.


10.  Constatările expertizei juridice

Potrivit art.37 alin.(5) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, actele normative emise de Banca Națională a Moldovei nu se supun expertizei juridice a Ministerului Justiției. Totodată, luând în considerare prevederile art.11 alin.(33) din Legea nr.548/1995, va fi solicitată o opinie cu caracter consultativ din partea Ministerului Justiției.

 

 

Proiectul dat se află în proces de consultare publică. Sinteza va fi disponibilă după analiza recomandărilor și propunerilor primite de la părțile interesate.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).