Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.04.2024

Proiectul HCE al BNM „ Pentru aprobarea Regulamentului privind sistemul de guvernanță a societăților de asigurare sau de reasigurare” (data-limită de prezentare a propunerilor/obiecţiilor - 21.05.2024)

30.04.2024Termen-limită: 21.05.2024

 

ANUNȚ
privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de hotărâre


Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu data de 30.04.2024, consultarea publică a proiectului Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei ,,Pentru aprobarea Regulamentului privind sistemul de guvernanță a societăților de asigurare sau de reasigurare”.

Necesitatea elaborării actului normativ privind sistemul de guvernanță a societăților de asigurare sau de reasigurare derivă din prevederile art. 34 alin. (5), art.35 alin.(9) lit. e), art. 36 alin. (16) art.38 alin. (4), art. 41 alin. (4), art.42 alin.(1) și art. 43 alin. (3) din Legea nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare.

Prevederile actului normativ vor oferi posibilitatea societăților de asigurare sau de reasigurare să  elaboreze și să aplice un sistem de guvernanță în baza celor mai bune practici prudențiale care să asigure organizarea şi desfăşurarea cu prudenţă şi profesionalism a activităţii, în concordanţă cu natura, amploarea şi complexitatea acesteia.

Proiectul a fost elaborat cu suportul experților din cadrul proiectului Twinning ”Strengthening supervision, corporate governance and risk management in the financial sector”. Proiectul transpune art. 258-260, 266-275 ( din art. 274 doar alin. (1)) din  Regulamentul Delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II).

Recomandările pe marginea proiectului hotărârii, supus consultării publice, pot fi expediate până la 21 mai 2024, pe adresa poștală: Banca Națională a Moldovei, bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău sau în format electronic, pe adresa: official@bnm.md; secretariat@bnm.md

Proiectul hotărârii şi nota informativă aferentă acestuia sunt disponibile pe pagina web  a Băncii Naționale a Moldovei www.bnm.md.

 

 

Proiect:

 

Tabel de concordanță:

 

 

NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul de Hotărâre cu  privire la aprobarea Regulamentului cu privire la sistemul de guvernanță a societăților de asigurare sau de reasigurare


1. Denumirea autorului și, după caz, a participanților la elaborarea proiectului

Banca Națională a Moldovei (BNM).


2. Condițiile ce au impus elaborarea proiectului actului normativ şi finalitățile urmărite

La data de 01.01.2023 a intrat în vigoare Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare nr. 92/2022, care transpune parțial Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II).

Potrivit prevederilor  art. 34 alin. (5), art.35 alin.(9) lit. e), art. 36 alin. (16) art.38 alin. (4), art. 41 alin. (4), art.42 alin.(1) și  art. 43 alin. (3) din Legea nr. 92/2022 se urmărește ajustarea și conformarea cadrului normativ secundar care reglementează sistemul de guvernanță.

Prin proiectul Hotărârii se propune aprobarea Regulamentului cu privire la sistemul de guvernanță a societăților de asigurare sau de reasigurare.

Astfel, proiectul Regulamentului stabilește cerinţe generale de guvernanță, responsabilități ale organelor de conducere ale societății și ale comitetelor consultative ale consiliului societății,  cerințe minime privind sistemele, functiile-cheie și politicile în cadrul sistemului de guvernantă. În context, sunt stabilite cerințe privind sistemul de management al riscurilor, sistemul de control intern, funcția de conformitate, funcția de audit intern și funcția actuarială.

Proiectul stabilește responsabilitățile consiliul societății în vederea elaborării  principiilor generale ale politicii de remunerare și politicii de prevenire a conflictelor de interese și asigurării unui comportament profesional şi responsabil la nivelul societății.

Totodată proiectul statuează norme privind transparența și procedura de raportare  către Banca Națională a Moldovei a condițiilor în care este desfășurat controlul intern al societății, cu tratarea distinctă a aspectelor legate de funcția de management al riscurilor, funcția de conformitate şi funcția de audit intern.


3. Descrierea gradului de compatibilitate pentru proiectele care au ca scop armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene

Proiectul transpune art. 258-261a, 266-275a, (din art. 274 doar alineatul (1)) din  Regulamentul Delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II)


4. Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi

Proiectul regulamentului are drept scop stabilirea normelor sistemului de guvernanță în vederea asigurării unui management corect și prudent al activității societăților.

Astfel, principalele reglementări pe care le aduce actul normativ se referă la următoarele:
- cerințele generale de guvernanță;
- rolul și responsabilitățile organelor de conducere ale societății și ale comitetelor specializate ale consiliului societății;
- cerințe minime privind sistemele, funcțiile și politicile in cadrul sistemului de guvernanta;
-  cerințe privind  sistemul de control intern și funcția de conformitate, funcția de audit intern și funcția actuarială;
- responsabilitățile consiliul societății în vederea elaborării principiilor generale ale politicii de remunerare și politicii de prevenire a conflictelor de interese;
- transparența și procedura de raportare către Banca Națională a Moldovei a condițiilor în care este desfășurat controlul intern al societății, cu tratarea distinctă a aspectelor legate de funcția de management al riscurilor, funcția de conformitate și funcția de audit intern.


5. Fundamentarea economico-financiară

Proiectul nu expune statul (bugetul public național și bugetul  Băncii Naționale a Moldovei ) la careva alocări (suplimentare) de resurse financiare.


6. Modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare

Proiectul  HCE nu afectează concepția generală sau caracterul unitar al actelor normative și nu determină modificarea altor acte normative pentru implementarea acestuia.


7. Avizarea şi consultarea publică a proiectului

În scopul respectării prevederilor Legii nr.239/2008 privind transparența în procesul decizional și ale Regulamentului privind asigurarea transparenței în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor Băncii Naționale a Moldovei (aprobat prin HCA al BNM nr.230/2010), proiectul hotărârii este supus consultării publice, fiind plasat pe pagina web a BNM (www.bnm.md), în compartimentul „Legislație", rubrica „Transparența decizională".


8. Constatările expertizei anticorupție

În conformitate cu art. 28 alin. (9) din Legea integrității nr. 82/2017 și art. 35 alin. (2) din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, la elaborarea Hotărârii, s-a ținut cont de Metodologia de efectuare a expertizei anticorupție a proiectelor de acte legislative și normative departamentale, aprobată prin Hotărârea Colegiului CNA.

La efectuarea expertizei anticorupție de către autor se constată că Hotărârea nu conține factori care să genereze riscuri de corupție, prevederile Hotărârii și Regulamentului aferent fiind în corespundere cu scopul declarat și sunt în conformitate cu interesul public.


9. Constatările expertizei de compatibilitate

În temeiul prevederilor Legii nr. 100/2017 (art. 36), proiectul hotărârii și tabelul de concordanță vor fi expediate Centrului de Armonizare a Legislației pentru efectuarea expertizei de compatibilitate cu legislația Uniunii Europene.


10. Constatările expertizei juridice

Potrivit art.37 alin.(5) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, actele normative emise de Banca Națională a Moldovei nu se supun expertizei juridice a Ministerului Justiției. Totodată, luând în considerare prevederile art.11 alin.(33) din Legea nr.548/1995, va fi solicitată o opinie cu caracter consultativ din partea Ministerului Justiției.


11. Constatările altor expertize

Conform art. 1 din Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, proiectele de acte normative din sectorul financiar-bancar și nebancar sunt exceptate de la efectuarea analizei impactului de reglementare asupra activității de întreprinzător.

 

 

Proiectul dat se află în proces de consultare publică. Sinteza va fi disponibilă după analiza recomandărilor și propunerilor primite de la părțile interesate.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).