• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
01.03.2015

Despre cursul oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine

Cursul oficial de schimb reprezintă prețul leului moldovenesc fața de valutele altor țări. Cursul oficial se calculează în baza ratelor de schimb stabilite de către băncile licențiate în tranzacțiile de cumpărare/vînzare a valutelor efectuate cu clienții lor  și cu alte  bănci. Astfel, cursul oficial de schimb reflectă raportul dintre   cererea și oferta de valute pe piața valutară din țară.

Banca Națională a Moldovei  publică zilnic, la ora 16:00, cursul oficial de schimb, valabil pentru ziua bancară următoare. De menționat că, cursul oficial este o rată indicativă și  nu este obligatorie pentru utilizare în tranzacțiile de schimb valutar  prin  virament sau în numerar. În cele mai dese cazuri, cursul oficial se utilizează în scopuri contabile, statistice sau analitice. Este important de remarcat  că Banca Națională nu țintește cursul oficial de schimb, obiectivul fundamental al BNM este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Intervențiile pe piața valutară reprezintă unul din instrumentele auxiliare ale politicii monetare.

Mai multe detalii referitor la modul de calculare a cursului oficial de schimb le puteți găsi  în Regulamentul privind stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc faţă de valutele străine, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al BNM nr. 3 din 15 ianuarie 2009.

Statistica