• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
26.08.2021

#30RepublicaMoldova// BNM pune în circulație un set de 3 monede dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova

 

 

Începând cu 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei pune în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set  de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea vor completa seria  „Evenimente istorice”.

Monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul. Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării.

Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în mesajul său prilejuit de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține 3 QR coduri:

în care sunt stocate informații privind monedele menționate. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

 

GALERIE FOTO

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).