• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
07.02.2024

Anca Dragu a discutat cu ambasadorul României despre sprijinul Bucureștiului în avansarea parcursului european al Republicii Moldova

 

Intensificarea relațiilor bilaterale și a sprijinului României în avansarea parcursului european al Republicii Moldova au fost principalele teme abordate în cadrul întrevederii guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, cu Excelența Sa, Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova.

Anca Dragu s-a referit, în mod special, la obiectivele sale legate de asigurarea independenței, integrității,  transparenței, responsabilității și bunei reputații a Băncii Naționale, precum și de dinamizare a creditării pentru a sprijini economia.

„Prin recenta decizie de politică monetară ne-am permis să reducem rata de bază, urmărind impulsionarea creditării pe fundalul unei inflații revenite și menținute deja pe parcursul a trei luni consecutiv în coridorul țintit de BNM. O intermediere financiară mai dinamică ar ajuta economia și companiile, ar ajuta creșterea sectorului bancar și ar facilita cofinanțarea proiectelor viitoare din fonduri europene ,”  a subliniat guvernatoarea BNM.

În cadrul întrevederii, a fost menționată importanța investițiilor române în Republica Moldova, inclusiv în sectorul bancar, precum și sprijinul României pentru aderarea la Sistemul Unic de Plăți în Euro (SEPA), o cerere în acest sens fiind trimisă recent de guvernatoarea BNM la Bruxelles. „Exercițiul de pregătire a dosarului a fost realizat cu sprijinul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova" finanțat de Uniunea Europeană,  iar România a avut un rol foarte important de jucat în acest proces”.

De asemenea, Anca Dragu a menționat că mizează pe sprijinul și experiența Băncii Naționale a României (BNR) în procesul negocierilor de aderare la UE, îndeosebi pe capitolele în care BNM are un rol esențial, dar și în realizarea unor proiecte viitoare benefice pentru o dezvoltare sustenabilă.

Excelența Sa, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat deschiderea de a fi alături de Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, ambasadorul României a transmis  angajamentul țării sale în sprijinirea dezvoltării în continuare în Republica Moldova a unui sistem financiar-bancar rezilient și stabil, precum și alinierea la standardele europene a altor domenii importante economice și sociale.

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).