• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
04.12.2023

Anunț privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de hotărâre cu privire la primele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă, precum și abrogarea Hotărârii CNPF nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto

04.12.2023Termenul-limită a expirat

 

ANUNȚ
privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de hotărâre cu privire la primele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă, precum și abrogarea Hotărârii CNPF nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto


Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu 04.12.2023, consultarea publică a proiectului Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei „Cu privire la primele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă” (în continuare - proiectul hotărârii).

Inițierea elaborării proiectului prenotat derivă din prevederile art. 12 alin. (11) din Legea nr. 106/2022 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule, în concordanță cu Metodologia de calculare și de aplicare a primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 31/2/2023, în contextul exercitării atribuțiilor  Băncii Naționale a Moldovei privind calculul și publicarea primelor de referință. Concomitent, potrivit cadrului metodologic de calculare și aplicare stabilit de către Banca Națională a Moldovei, odată cu intrarea în vigoare a prezentului proiect de hotărâre, se impune necesitatea abrogării Hotărârii CNPF nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, care este aplicată în prezent de către societățile de asigurări.

În scopul eficientizării procesului de elaborare a proiectului de hotărâre, obiecțiile, sugestiile și recomandările pe marginea proiectului hotărârii, supus consultării publice, pot fi expediate până pe data de 18.12.2023, pe adresa: bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, mun. Chișinău. Concomitent, pot fi comunicate pe adresa electronică: supraveghere.asigurari@bnm.md sau la numărul de telefon: 0 (22) 822 104.

Proiectul hotărârii și nota de argumentare aferentă acestuia sunt disponibile pe pagina web a Băncii Naționale a Moldovei | (bnm.md) sau la sediul Băncii Naționale a Moldovei pe adresa: bd. Grigore Vieru nr.1, MD – 2005, mun. Chișinău.

 

 

Proiect:

 

NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei „Cu privire la primele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă

 

descarcă:       PDF       DOC

 

 

 

 

 

Proiectul dat se afla în proces de consultare publică. Sinteza va fi disponibilă după analiza recomandărilor și propunerilor primite de la părțile interesate.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).