• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
04.02.2019

Banca Națională a Moldovei a aderat la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est

 

La 21 ianuarie 2019, Banca Națională a Moldovei (BNM) a aderat la Memorandumul de cooperare încheiat între Autoritatea Bancară Europeană (ABE) și autoritățile de supraveghere bancară din unele țări ale Europei de Sud-Est.

Comunicatul de presă al ABE. 

Aderarea la Memorandumul cu ABE este un pas important al BNM în contextul realizării angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și al promovării reformelor din sectorul bancar în vederea fortificării cadrului de reglementare și supraveghere în conformitate cu standardele internaționale”, subliniază guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a aderat la acest memorandum. Această realizare a fost posibilă după ce în anul 2018 ABE a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare.

Odată cu aderarea la Memorandum, va fi instituit un cadru de cooperare și schimb de informații între BNM și ABE în domeniul reglementării și al supravegherii bancare. BNM va fi invitată să participe la forumurile organizate de ABE pentru autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est, va primi cu regularitate informații de la ABE privind dezvoltarea cadrului unic de supraveghere din Uniunea Europeană, privind convergența practicilor de supraveghere, privind funcționarea colegiilor de supraveghetori din Uniunea Europeană (ABE va depune eforturi pentru a facilita participarea BNM la aceste colegii) și privind riscurile și vulnerabilitățile din sistemul bancar al Uniunii Europene. De asemenea, ABE va oferi acces pentru BNM la activitățile sale de formare profesională organizate cu regularitate. În același timp, BNM va furniza către ABE, periodic sau ad-hoc, informații cu privire la evoluțiile relevante ale sistemului bancar din Republica Moldova, care vor fi utilizate în scopuri de analiză a riscurilor.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar al Uniunii Europene. ABE face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) și are ca obiective principale menținerea stabilității financiare în Uniunea Europeană și asigurarea integrității, a eficienței și a bunei funcționări a sectorului bancar.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).