• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.04.2020

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 200 LEI

 

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 200 LEI, specimenul anului 2015, cu semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naționale - Octavian Armașu.

Caracteristici:

 • Imprimată pe hârtie specială, în masa căreia este inclus un filigran constituit din două componente care reproduce portretul lui Ștefan cel Mare și textul „BNM”, un fir de siguranță vertical metalizat complet încorporat și fibre bi-fluorescente.
 • Culori dominante, avers-revers: roz, violet, portocaliu și ocru;
 • Dimensiuni: 66 x 133 mm.

 

Aversul bancnotei: Stema Republicii Moldova, textul „REPUBLICA MOLDOVA”, „BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI” și „ȘTEFAN CEL MARE”, portretul lui Ștefan cel Mare, un ornament național multicolor, trei elemente verticale decorative, ghioșul central, valoarea nominală imprimată în cifre și în litere, sigla BNM, cuvântul “GUVERNATOR” şi semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naţionale, textul pe cerc „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...”, simbolul Victoriei – „V”, anul punerii în circulație a bancnotei „2015”, numărul și seria bancnotei, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

 

Reversul bancnotei: În interiorul unei rame imaginea grafică a Primăriei Municipiului Chișinău, cu textul „Primăria Municipiului Chișinău”, valoarea nominală în cifre și în litere, trei elemente verticale decorative, Stema lui Ștefan cel Mare, imaginea stilizată a Columnei lui Traian, Coloana Infinitului, iar între ele semiluna, textul „BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI” și sigla BNM.

 

Elemente de siguranță:

 • Element de suprapunere: La privirea bancnotei în contralumină, conturul exterior al imaginilor soarelui de pe aversul bancnotei și semilunii de pe revers trebuie să coincidă, la fel şi cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera „V” de pe aversul bancnotei și imaginea Columnei lui Traian și a Coloanei Infinitului de pe revers trebuie să formeze silueta literei „M” (Moldova).
 • Filigran: Filigranul constituit din două componente, poziționate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru și textul „BNM”, care devin vizibile când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
 • Firul de siguranță :Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM” încorporat în hârtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioșul central și elementul vertical decorativ, în lumină UV are proprietăți de fluorescență multicoloră (curcubeu).
 • Microtext: În zona cuprinsă între două elemente verticale decorative este imprimat microtextul „BANCANATIONALAAMOLDOVEI” și „REPUBLICAMOLDOVA”. În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elementele verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și „DOUASUTELEI”. Pe chenarul cercului, unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURA DE RAI...” este imprimat microtextul „BNM”.
 • Imprimare în relief: Portretul lui Ștefan cel Mare, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief (relief detectabil prin palpare).
 • Relief concav: În partea stângă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav cifra „200”, care reprezintă valoarea nominală a bancnotei, în partea dreaptă – textul „LEI”.
 • Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „200”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra „200” se vede în întregime.
 • Fluorescență în lumină UV: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”. Trei elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea galben în lumină ultravioletă. Fibrele
  bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/ albastru și galben/ roșu.
Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).