• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
02.10.2015

BNM modernizează bancnotele

Începînd cu data de 12 octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova șapte bancnote modernizate cu valoarea nominală de 1 leu, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei. Acestea vor fi acceptate  ca mijloc de plată fără restricții și vor fi eliberate în circulație treptat, pe măsura epuizării stocurilor de bancnote puse în circulație anterior, în anii 1993- 2013.  Bancnotele emise anterior, cu valorile nominale respective se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele  modernizate și vor fi retrase, de asemenea, treptat ca rezultat al uzării, deteriorării și devenirii necorespunzătoare circulației.

Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5 – 7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.

Designul și mărimea bancnotelor sînt identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei cu valoarea nominală de 100 lei care va căpăta dimensiunile identice grupului bancnotelor - 200 lei, 500 lei și 1000 lei.

Astfel, la bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei,  pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hîrtie apare textul  „BNM”. În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.

Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate pînă acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei. Astfel, portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sînt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stîngă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.

La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200  lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente  poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Elementele de siguranță suplimentare  conferă leilor moldovenești  modernizați o calitate și, deci, credibilitate mult mai înaltă. Informația referitoare la acestea este disponibilă pe pagina-web oficială a Băncii Naționale a Moldovei (http://www.bnm.md/ro/content/elementele-de-siguranta-pe-leul-moldovenesc).

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).