• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
07.12.2020

BNM și BERD au semnat un acord privind accesul la lichiditate în lei moldovenești prin intermediul instrumentului swap valutar

 

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord bilateral de efectuare a operațiunilor de tip swap valutar, în vederea stabilirii unei facilități de suport a economiei naționale.

Semnarea acordului vine după ce BERD a implementat mecanisme similare în Ucraina, Georgia și Azerbaidjan.  BNM și BERD au identificat condiții acceptabile pentru realizarea proiectului și în Republica Moldova.

În același timp, pe durata tranzacțiilor swap, va crește valoarea activelor oficiale de rezervă ale Republicii Moldova, aflate în gestiunea BNM. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sentimentului pieței financiare din țara noastră și va consolida capacitatea BNM de a-și urmări obiectivul fundamental.

Aprobarea acordului nu implică pentru BNM cheltuieli financiare. Totodată, acordarea lichidităților în cadrul acestui acord va fi efectuată în condiții similare altor operațiuni practicate de către BNM pe piața monetară sau valutară internă.

Efectul scontat al semnării acordului constă în crearea și implementarea unui instrument nou competitiv pentru creditarea de către BERD a agenților economici din Republica Moldova în monedă națională și dezvoltarea sectorului real al economiei naționale, fapt necesar în special în condițiile crizei provocate de situația pandemică la nivel global.

Swap-ul valutar presupune cumpărarea unei valute la momentul încheierii tranzacţiei şi obligaţia vinderii acesteia la un termen viitor la un curs la termen (engl. forward) prestabilit.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).