Banca Naţională şi membrii organelor de conducere ale acesteia sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor stabilite de lege şi nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate.
Banca Naţională informează publicul despre evoluția inflației anuale, strategia de politică monetară,rezultatele analizei macroeconomice, evoluţiei pieţei financiare şi informaţia statistică, inclusiv privind masa monetară, acordarea creditelor, balanţa de plăţi şi situaţia pieţei valutare.
Pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, Banca Naţională a Moldovei menţine inflaţia (măsurată prin indicele preţurilor de consum) la nivelul de 5.0 la sută anual cu o posibilă abatere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
Banca Naţională a Moldovei, are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.
Banca Națională supraveghează sistemul de plăţi în Republica Moldova şi promovează funcţionarea stabilă şi eficientă a sistemului automatizat de plăţi interbancare.
BNM publică statistici privind masa monetară, sectorul bancar, balanța de plăți, situația pieței valutare, etc. pentru a asigura transparența în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor BNM, a asigura continuitatea în comunicare și predictibilitatea BNM pe piață, pentru sporirea credibilității BNM în calitate de bancă centrală dar și pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.
BNM va oferi cetățenilor acces la informații care îi va ajuta să obțină independență financiară la orice etapă a vieții
Un proiect de educație financiară care vine în sprijinul oamenilor dornici să afle cum își pot asigura resurse suficiente pentru a trăi fără constrângeri financiare, la orice etapă a vieții lor, a fost lansat de Banca Națională a Moldovei (BNM) în cadrul unui eveniment international.
Proiectul „Generația I”, care este adresat persoanelor de orice profesie și vârstă, a fost inițiat și desfășurat cu succes de Asociația CFA România. Acum proiectul își propune să constituie o resursă de informare și un asistență pentru încurajarea independenței financiare și pentru populația din Republica Moldova.
Colaborarea în domeniul implementării proiectului a fost confirmată și prin semnarea unui Acord de parteneriat între Banca Națională a Moldovei și CFA România.
„Banca Națională a fost antrenată pe deplin, în ultimii ani, într-un proces de reforme profunde a sectorului bancar din Republica Moldova. Aceste reforme au adus concetățenilor noștri noi posibilități de interacțiune cu mediul financiar și servicii moderne. Toate acestea trezesc interesul consumatorilor de a se informa, de a afla cât mai multe despre lumea finanțelor. Adică de a cunoaște, dar și de a-i ajuta pe alții să descopere lucruri utile pentru a avea o calitate mai bună a vieții”, a remarcat la eveniment guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.
La rândul său, Alexandra Smedoiu, președinte al Asociației CFA România, a menționat că proiectul a fost lansat în România, în urmă cu trei ani, din necesitatea îmbunătățirii piețelor financiare și a economiei în ansamblu. „O lume mai bună începe cu noi azi, cu noi mai educați din punct de vedere financiar… Obiectivul asociației noastre este acela de a contribui la societatea românească așa cum și la cea din Republica Moldova prin aducerea în prim-plan a informației de calitate, însă ușor de înțeles și ușor de asimilat de către toți cei interesați de piețele financiare și nu numai”, a subliniat Alexandra Smedoiu.
Astfel, proiectul extins în Republica Moldova va contribui la dezvoltarea societății și la formarea unei culturi financiare solide.
În acest sens, BNM va încuraja informarea corectă și un comportament responsabil legat de economisirea banilor, prin intermediul educației financiare.
Evenimentul cu genericul „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic” a reunit participanți din Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria. Acesta a fost organizat în contextul procesului de educație financiară, pe care Banca Națională a Moldovei îl desfășoară în susținerea cetățenilor interesați de subiectul financiar.