• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
21.09.2018

Clubul Guvernatorilor băncilor centrale din regiune s-a reunit la cea de-a 40-a ședință la București

 

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea au participat la cea de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, care s-a desfăsurăt, în perioada 19-21 septembrie, la București sub patronajul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Reuniunea s-a axat pe măsurile de politică monetară și stabilitate financiară în circumstanțele actuale, dominate de înăsprirea condițiilor monetare în țările dezvoltate și refluxul de capital de pe piețele emergente. În particular, guvernatorii au menționat tendința de creștere a dobânzilor pe piețele financiare din regiune și volatilitatea valutară în mai multe țări membre ale Clubului. Șefii băncilor centrale au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. În cadrul ședinței, Sergiu Cioclea a prezentat experiența Republicii Moldova în gestiunea și depășirea crizei financiar-bancare din 2014-2015. „Astăzi economia Republicii Moldova este mai robustă grație acordului DCFTA și reorientării comerțului exterior spre piețele Uniunii Europene", a declarat guvernatorul BNM.

O sesiune aparte a fost dedicată promovării tehnologiilor noi în domeniul plăților rapide și necesității găsirii soluțiilor pentru a permite funcționarea lor pentru tranzacții transfrontaliere.

Ședința de la București a marcat cea de-a 20-a aniversare a Clubului creat în 1998, care reunește guvernatorii și reprezentanți ai băncilor centrale din 26 de țări membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kîrghîzstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina și Ungaria.