• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
28.11.2022

Depozitarul Central Unic de Valori Mobiliare are un nou director

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, l-a prezentat astăzi colectivului Depozitarului Central Unic (DCU) pe noul director, Victor Martinenco. Numirea are loc în contextul în care Alexandru Savva a ajuns la final de mandat.

Guvernatorul băncii centrale a remarcat importanța continuării reformelor implementate pentru menținerea stabilității financiare și dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova.

La rândul său, Victor Martinenco a dat asigurări că în comun cu echipa de profesioniști a DCU va depune efort continuu pentru a ridica la standarde înalte serviciile furnizate investitorilor, emitenților de instrumente financiare și  participanților la piața de capital. „Vom optimiza mecanismele de emisiune, înregistrare și transfer a valorilor mobiliare; vom consolida cadrul de reglementare intern aferent politicilor și procedurilor de conformitate, gestionare a riscurilor, control intern, continuitate și securitate informațională; vom contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a atrage interesul investitorilor străini pentru piața de capital a Republicii Moldova, împreună cu Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Bursa de Valori a Moldovei și alte autorități guvernamentale”, a subliniat noul director al DCU.

Victor Martinenco a activat până în prezent în calitate de expert principal al Direcției supravegherea sistemelor de plăți, Departamentul Sisteme de Plăți din cadrul BNM, fiind și  membru al Consiliul de supraveghere al Depozitarului Central Unic al valorilor mobiliare, iar anterior a deținut o serie de funcții în cadrul Ministerului de Finanțe.

Depozitarul Central Unic de Valori Mobiliare este o instituție care efectuează înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare corporative, valorilor mobiliare de stat și instrumentelor BNM. Din 2021, Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) este  membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – o prestigioasă organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare.