• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
06.07.2018

Directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy, încurajează continuarea reformelor în sectorul bancar din Republica Moldova

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut joi, 5 iulie 2018, o întrevedere cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, aflat în vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au discutat despre reformele din sectorul bancar din Republica Moldova, în mod special, despre necesitatea asigurării transparenței acționarilor băncilor și îmbunătățirii gestionării riscurilor. Anthony De Lannoy a salutat efortul autorităților de a atrage investitori de calitate în sectorul bancar din țara noastră. La rândul său, guvernatorul BNM a salutat decizia recentă a Consiliului de Directori Executivi al FMI referitor la finalizarea celei de-a treia evaluare a programului și debursarea noii tranșe de 24 milioane DST (circa 33,8 milioane dolari SUA).  Sergiu Cioclea a menționat că BNM va continua reformele menite pentru consolidarea sectorului bancar și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere bancară.

Discuțiile oficialilor au continuat  vineri, 6 iulie 2018,  în cadrul unei reuniuni la BNM cu experții independenți, dedicată programului cu FMI și situației economice din țară. Experții au abordat subiecte legate de monitorizarea condiționalităților FMI, îmbunătățirea funcționarii instituțiilor de stat, eficiența investițiilor publice, lupta contra corupției și combaterea spălării banilor, necesitatea accelerării reformelor în alte domenii. O atenție deosebită a fost acordată rezoluției Parlamentului European din 5 iulie 2018. Anthony De Lannoy și-a exprimat încrederea că grație succeselor înregistrate în realizarea programului FMI această decizie nu va afecta stabilitatea financiară a Republicii Moldova.

Programul cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Finanțarea are loc prin două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), pentru o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari SUA).

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).