• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
31.10.2022

Generația I - alegem independența financiară

Discursul guvernatorului BNM, Octavian Armașu, în deschiderea evenimentului „Generația I - alegem independența financiară la orice vârstă”

„Bună ziua!

Astăzi, țările lumii marchează Ziua Internațională a Economisirii.  Este un prilej de a continua discuțiile la tematica financiară, care a ajuns  pe ordinea de zi în viața fiecărui cetățean.           

Odată cu dezvoltarea foarte rapidă a produselor și serviciilor financiare, a devenit un lucru obișnuit să luăm decizii financiare în fiecare zi. Doar că unii o fac cu bună știință, în mod fundamentat, iar alții aleatoriu. Diferența se observă, când vedem rezultatele: dacă avem cunoștințe suficiente, riscul să greșim ori să avem pierderi e mult mai mic. Iată de ce cunoștințele la subiectul financiar au devenit o necesitate firească în prezent pentru a avea mai puține griji financiare peste ani.

În acest sens, proiectul Generația I, care anterior a fost lansat de Asociația CFA România și s-a afirmat cu succes în țara vecină, a dobândit adepți și în Republica Moldova. Proiectul promovează independența financiară și se adresează tuturor celor care își doresc să o obțină, pentru a ajunge la vârsta a treia cu o anumită siguranță financiară. Iar aceasta, după cum bine se știe, nu doar asigură condiții bune de trai cetățenilor, dar contribuie și la dezvoltarea economică a țării.

Mai multe economii înseamnă mai multe investiții.

Investiții care aduc beneficii pentru familie, iar în final pentru economie. O societate ce are o cultură financiară înaltă își asigură, de fapt, viitorul!

Vreau să remarc că în ultimii ani, chiar și în condiții incerte de pandemie, interesul pentru educația financiară a crescut mult în rândul copiilor, tinerilor, adulților, dar și cel al persoanelor de vârstă înaintată. Acest fapt se atestă nu numai în țara noastră, dar și în toată lumea. Oamenii sunt dornici să-și lărgească orizontul și cultura financiară.

Astfel, autorități  publice, instituții  și companii private, reprezentanți ai societății civile, la nivel global, depun eforturi pentru a-i ajuta pe cetățeni să se orienteze mai ușor în domeniul financiar.

În această privință, Banca Națională a Moldovei participă activ în procesul de educație financiară. Deja de câțiva ani ajutăm diferite grupuri de persoane – de la copiii din grădinițe până la pensionari – să înțeleagă sensul banilor și modul în care se iau decizii financiare responsabile. Voi menționa doar câteva proiecte: tabăra de educație financiară pentru tineri desfășurată în fiecare vară, evenimentul „În lumea lui Bănuț” dedicat copiilor mai mici, iar pentru adolescenți organizăm diverse activități în cadrul proiectului „Dă sens banilor”.

Totodată, în calitate de coordonator al procesului de educație financiară din țara noastră, Banca Națională a pornit anul trecut procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară.  Am chemat alături de noi 15 instituții. Avem mult de lucru, dar suntem siguri că vom reuși. Vreau cu acest prilej să le mulțumesc tuturor, inclusiv cetățenilor că au încredere în noi și de la an la an participă tot mai activ la evenimentele noastre de educație financiară. 

Masa rotundă de astăzi cu titlul „Alegem independența financiară la orice vârstă” vine să confirme continuitatea acestui efort. Ne bucurăm că alături de noi sunt reprezentanții Asociației CFA România – partenerul Băncii Naționale a Moldovei în domeniul educației financiare în cadrul proiectului Generația I. Ne dorim să oferim oamenilor toate informațiile necesare pentru luarea unor decizii financiare argumentate și corecte, așa încât într-un final să aibă o calitate mai bună a vieții.

O preocupare curentă a BNM este orientarea spre digitalizare, inovație și tot ce poate să însemne modernizarea societății, a piețelor și a modului de viață, în general.

Astfel, BNM întreprinde măsurile necesare pentru a dezvolta infrastructura de plăți în țara noastră, care va permite implementarea unor noi instrumente de plăți.

Beneficiile sunt multiple. Indiferent de activitatea profesională, acceptăm în viața noastră utilitatea și inovația pe care le observăm permanent în mediul financiar. Este o cale spre independența financiară, care este atât de necesară pentru un viitor asigurat!

Dragi participanți la eveniment,

și cei care ne urmăriți în acest moment,

Vă mulțumesc pentru interes și urez succes discuției, pe care vă propunem să o susțineți cu întrebări și opinii”.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).