Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
12.04.2022

INTERVIU VIDEO/ Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, răspunde la întrebările instituțiilor mass-media

 

PRO TV CHIȘINĂU

BNM poate face acum o prognoză reală a inflației pentru acest an, după începerea războiului din Ucraina? Ultimele prognoze au fost prezentate înainte de escaladarea conflictului din țara vecină. În acest sens, vă rugăm să ne spuneți care sunt instrumentele pe care BNM intenționează să le aplice pentru diminuarea inflației. Ne referim aici la descurajarea creditelor pentru consum și încurajarea celor investiționale.  Dacă se examinează acest lucru? Totodată, vă rugăm să ne spuneți ce intenționează să facă BNM pentru a influența impactul companiilor de microcreditare asupra creșterii consumului și, respectiv, a inflației?
 

 


RADIO CHIȘINĂU

Unii experți economici acuză BNM de aplicarea unei politici monetare incorecte în contextul inflației galopante. Ei spun că măsurile BNM ar descuraja mediul de afaceri și nu îl stimulează să deschidă noi locuri de muncă, să se dezvolte. În loc să ajute menținerea afacerilor pe linia de plutire, BNM, prin menținerea unui leu puternic, le îneacă. Cum le răspundeți acestor experți?
 

 


DESCHIDE.MD

În ultima perioadă, Banca Națională a recurs la intervenții semnificative pe piața valutară locală. Ca urmare, activele oficiale de rezervă au scăzut radical și au înregistrat la sfârșitul lunii martie 2022 cu 647,3 milioane dolari SUA mai puțin față de luna octombrie 2021, când acestea au avut un nivel maxim. Pe cât de justificate au fost intervențiile respective, care au condus la diminuare atât de drastică a rezervelor valutare de stat?
 

 


REVISTA FINANCIARĂ ȘI ECONOMICĂ PROFIT

Ați putea, vă rog, să numiți pârghiile, pe lângă rezervele obligatorii și rata de bază, pe care banca le poate folosi în lupta împotriva inflației în creștere, ținând cont de componenta sa de import?
 

 


CLUBUL PRESEI ECONOMICE

Rezervele valutare ale BNM de la începutul anului au scăzut cu peste jumătate de miliard de dolari SUA, mai mult de 13 la sută. Aceasta este o topire a rezervelor valutare fără precedent în istorie. Cum BNM administrează situația, cât de mult pot fi reduse rezervele fără a afecta economia? Cum planifică BNM să suplinească rezervele în viitor?
În acest sens este clar că o parte din valută a fost destinată refugiaților, care schimbau în Moldova hrivna în lei, iar apoi leii în dolari și euro. În plus, în sistemul bancar moldovenesc s-au acumulat sume enorme de hrivne ucrainene. Există un acord cu Banca Națională a Ucrainei despre completarea rezervelor noastre prin vânzarea hrivnei acesteia, de exemplu?
 

 


AGENȚIA DE INFORMAȚII „INFOTAG”

Care sunt limitele în devalorizarea monedei naționale, dincolo de care autoritatea de reglementare nu va permite leului moldovenesc să „treacă peste”?
 

 


BANI.MD

Ce ar mai trebui să facă băncile în anul 2022 ținând cont de situația din Ucraina? Există riscul, ca vreo instituție financiară cu capital străin să se retragă din Moldova?
 

 


NEWSMAKER

Cum a afectat sistemul bancar moldovenesc introducerea sancțiunilor împotriva băncilor rusești și belaruse? Aproape toate băncile din Republica Moldova aveau conturi corespondente la băncile sancționate, precum Sberbank sau Belinvestbank. Dețineți informații despre câte mijloace ar putea fi blocate în aceste bănci? Intenționează Banca Națională să reglementeze cumva această situație?
 

 


BUSINESS PAGES

Cu cât au scăzut transferurile bănești din Rusia în luna martie comparativ cu februarie și martie anul trecut? Cât de mult au scăzut volumele tranzacțiilor între persoanele juridice din Moldova și Rusia? Care este ponderea atât a transferurilor, cât și a acestor tranzacții în volumul total al transferurilor și al tranzacțiilor comercial-monetare?
 

 


AGENȚIA REUTERS:
Agenții economici ai Moldovei au ruble rusești în volume care vor fi suficiente pentru ca „Moldovagaz” să le cumpere de pe piața valutară pentru a face fără impedimente decontări cu „Gazprom” pentru gazele naturale consumate?

EUROPA LIBERĂ:
În cazul în care Rusia va insista ca R. Moldova să achite gazele nu în dolari sau euro, ci în ruble, iar R. Moldova nu va avea încotro și va accepta, ce se poate întâmpla pe piața valutară?
 

 


REVISTA ECONOMICĂ LOGOS-PRESS

În ce se exprimă indicatorul înalt al datoriei la credite a populației Moldovei, care sunt dinamica și parametrii acestuia în prezent și prognoza așteptată pe termen scurt și mediu?
 

 


REALITATEA

Organizațiile de creditare nebancară vor fi reglementate de BNM. Cât de pregătite sunt și ce schimbări ar aduce asta pentru consumatorii produselor financiare ale OCN-urilor?
 

 


RUPOR.MD

Populația și businessul au economisit cu 2% mai puțin în luna februarie, asta chiar dacă depozitele bancare s-au scumpit. Cum se explică acest lucru și vrem să știm dacă există riscul unei retrageri masive a banilor din bănci pe fundalul războiului din Ucraina?
 

 

 

Interviul integral poate fi vizualizat AICI

 


Interviul a fost realizat în baza întrebărilor adresate de către instituțiile mass-media și site-urile de știri din Republica Moldova, urmare solicitării BNM.

Banca Națională mulțumește tuturor redacțiilor pentru participare și rămâne deschisă pentru repetarea acestui format de comunicare pe viitor.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).