• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
29.11.2018

Leul moldovenesc a fost sărbătorit la Muzeul Național de Istorie

 

Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat astăzi o ceremonie dedicată celei de-a 25-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie din capitală.

La deschiderea evenimentului, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a remarcat: „În ultimii ani, grija noastră cea mai mare a fost redobândirea încrederii în moneda națională după criza financiară care a cutremurat țara în urma fraudei bancare. Cursul valutar este acum unul solid și leul moldovenesc – mai puternic. Încrederea populației în sistemul bancar crește, o dată cu mărirea notabilă a depunerilor în sistem. Și, ce ne bucură îndeosebi, este preponderența monedei naționale în depunerile și creditele băncilor locale care a crescut semnificativ după criză. Stăm la acest capitol mult mai bine decât multe țări din regiune.”

În cadrul conferinței, au fost relatate aspecte legate de introducerea leului moldovenesc în contextul economic și politic de atunci. Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur s-a referit la complexitatea situației care a rezultat din lipsa cadrului legislativ din acei ani și necesitatea de a edifica statul de la zero, amintind despre primii pași politici și decisivi pentru pregătirea introducerii leului moldovenesc. Primul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci, a evocat în premieră mai multe aspecte ale emiterii cu succes a monedei naționale în condiții tehnice și financiare dificile. Al doilea guvernator, Dorin Drăguțanu, a subliniat reușita BNM în lupta contra inflației care a permis să avem un leu moldovenesc mai puternic și stabil ca alte valute din spațiul ex-sovietic.

Oficialii au menționat rolul important pe care l-a avut Banca Națională a României în ajutorul tehnic oferit BNM la momentul introducerii monedei naționale acum 25 ani, alături de Fondul Monetar Internațional și banca centrală a Cehiei. Directorul Direcției Relații Internaționale a BNR, Șerban Matei, prezent la eveniment, a subliniat importanța relației privilegiate dintre Banca Națională a Moldovei și a Băncii Naționale a României și calitatea colaborării dinte acestea.

În cadrul evenimentului, a fost lansată prima monedă de circulație cu caracter comemorativ din Republica Moldova – cu valoarea nominală de 10 lei -  emisă cu prilejul aniversării de astăzi.

VIDEO//

În final, au fost anunțați câștigătorii concursului de eseuri dedicat leului moldovenesc organizat de BNM, în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2018.

Lista câștigătorilor

Evenimentul a fost prilejul inaugurării unei expoziții de monede, care cuprinde perioada de la începutul erei noastre până în prezent. Expoziția va putea fi văzută până pe data de 6 decembrie 2018, la Muzeul Național de Istorie.

Detalii despre expoziție

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).