• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
20.12.2019

Octavian Armașu: Monedele comemorative și jubiliare - un document prețios despre realitățile economice și cultural-istorice trăite de noi și predecesorii noștri

 

„Moneda comemorativă și jubiliară – valoare și continuitate” este genericul evenimentului organizat de Banca Națională a Moldovei, care a reunit la  Muzeul Național de Artă reprezentanți ai comunităților bancare și academice, ai uniunilor de creație, ai familiilor personalităților comemorate prin monedele numismatice, emisiunea 2019.

În deschiderea solemnității, guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, a remarcat: „Legătura dintre trecut și prezent reflectată de monedele comemorative și jubiliare,  permanentizată prin numismatică, ne face să le percepem mai accentuat drept o abordare cultural-istorică, de autoidentificare națională – prin mesajele ce le comportă, dar și de promovare a imaginii Republicii Moldova peste hotare. Aceste piese de artă monetară constituie și un document prețios despre realitățile economice, artistice, literare, arhitectonice pe care le-au trăit predecesorii noștri și pe care le trăim noi în prezent.”

În continuare, invitatul de onoare, primul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, a făcut o incursiune în istoria introducerii leului moldovenesc acum 26 de ani și experiența sa de colaborare cu autorul designului monedei naționale, Gheorghe Vrabie – pictorul și graficianul căruia îi este dedicată una dintre cele 14 monede comemorative și jubiliare, emisiunea 2019.

De asemenea, viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturzu, s-a referit la destinația pluridimensională a monedelor comemorative și jubiliare: „Pentru unii constituie o modalitate de tezaurizare, pentru alții o abordare numismatică sau o piesă de artă monetară, iar pentru cineva, pur și simplu, au o semnificație sentimentală. Această dimensionalitate ne face să percepem mai profund sensul monedelor”.

În cadrul evenimentului, au fost făcute donații numismatice instituțiilor de profil și familiilor personalităților reprezentate pe reversul monedelor emise recent.

Ceremonia a marcat finalizarea punerii în circulație a monedelor comemorative și jubiliare, emisiunea 2019, inițiată la 29 noiembrie – ziua leului moldovenesc.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de BNM în anul 1996 și a fost  dedicată celei de-a cincea aniversări de la  proclamarea independenței Republicii Moldova. Până în prezent, au fost bătute 166 de monede comemorative și jubiliare, dintre care 18 din aur, 144 din argint și două din tombac argintat, în cadrul a 16 serii.


 


“Moneda comemorativă și jubiliară – valoare și continuitate”

Festivitate de lansare a monedelor comemorative și jubiliare, emisiunea 2019
20 decembrie 2019 | Chiținău | Muzeul Național de Artă al Moldovei

 


Galerie foto: Profilul Băncii Naționale în Facebook

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).