• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.04.2017

Proiectul Twinning, evaluat de experți străini

 

Proiectul Twinning este bine structurat și eficient gestionat, aceasta este părerea expertului independent care, în perioada octombrie – decembrie 2016, a evaluat proiectul. Scopul evaluării a constat în  determinarea corespunderii acestuia criteriilor privind relevanța și eficiența,  obținerea rezultatelor planificate, sustenabilitatea proiectului prin atingerea altor obiective conexe și satisfacerea necesităților viitoare ale Băncii Naționale a Moldovei.

Urmare evaluării au fost evidențiate următoarele concluzii:

  • proiectul este bine structurat cu obiectivele clar definite pentru întreaga perioadă de derulare a acestuia;
  • pentru realizarea scopului propus, instrumentul Twinning este considerat cel mai potrivit;
  • partenerii de proiect au fost selectați eficient, în special, în ceea ce privește limba vorbită a partenerului lider de proiect (Banca Națională a României);
  • proiectul este bine gestionat și asigurat cu resurse umane și financiare necesare din partea donatorilor și partenerilor străini;
  • subdiviziunile Băncii Naționale a Moldovei implicate în activitățile din cadrul proiectului dispun de un număr insuficient de angajați, iar fluxul de personal este destul de mare, ceea ce ar putea afecta numărul persoanelor instruite (această situație este în proces de remediere prin acțiunile întreprinse de conducerea BNM în acest sens);
  • există o bună coordonare între conducerea BNM și participanții/partenerii proiectului, precum și între participanții/partenerii proiectului și consultanții de rang înalt numiți de către UE.

Expertul a menționat importanța faptului că proiectul se derulează într-o perioadă mai mult decât potrivită, luând în considerare mărirea gradului de neîncredere al populației în sectorul bancar urmare fraudei bancare din 2014 și necesitatea asigurării stabilității acestui sector.
De asemenea, expertul  a afirmat că rezultatele și beneficiile proiectului vor deveni mult mai vizibile odată cu intrarea în vigoare a noului cadru legal care se elaborează, precum și odată cu aplicarea practicilor studiate în munca depusă de salariații Băncii Naționale a Moldovei zi de zi în supravegherea sectorului bancar.

Beneficiarii proiectului, în afară de personalul Băncii Naționale a Moldovei și băncile licențiate, vor fi, în cele din urmă, cetățenii Republicii Moldova care se vor bucura de un sistem bancar credibil și stabil.

Banca Națională a Moldovei beneficiază de un proiect Twinning finanțat în totalitate de Uniunea Europeană începând cu iunie 2015. Proiectul are ca scop consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE și, indirect, contribuirea la îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere cu privire la sectorul financiar. 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).