• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
09.09.2023

Viceguvernatorul BNM, Arcadie Albul: Plăți instant și Open banking sunt două proiecte fundamentale pentru infrastructura de plăți. Invităm industria financiar-bancară și comunitatea IT să ne fie alături

 


Banca Națională a Moldovei avansează în domeniul tehnologiilor financiare, cu un accent pe accesibilitatea lor pentru publicul larg. Despre aceasta a vorbit viceguvernatorul BNM, Arcadie Albul, în cadrul "DeepTech GigaHack", cel mai mare hackaton de tehnologii din acest an, care are loc în perioada 9-10 septembrie 2023.

„Economia și cetățenii au nevoie de plăți accesibile, sigure și comode în utilizare. Pentru aceasta e nevoie de tehnologii noi și deschidere către progres. BNM muncește neobosit la această prioritate, iar plăți instant și Open banking sunt două proiecte fundamentale pentru infrastructura de plăți. Invităm industria financiar-bancară și comunitatea IT să ne fie alături ca să îmbunătățim calitatea ofertei de servicii financiare în Republica Moldova”, a declarat viceguvernatorul BNM în deschiderea evenimentului.

Găzduit în Chișinău, DeepTech GigaHack oferă o platformă fără precedent pentru profesioniștii IT să dezvolte soluții cu aplicabilitate atât pe piața internă, cât și internațională. Participanților li se oferă un sandbox pentru plăți instant și sunt ghidați de experți în fintech atât de la Banca Națională a Moldovei, cât și de la Technovator. Provocările hackathon-ului cuprind cazuri de utilizare actuale, inclusiv transferuri de bani peer-to-peer și funcționalități 'Request to Pay' în cadrul sistemului de Plăți Instant, precum și utilizarea Open Banking pentru evaluări de credit mai nuanțate și soluții eficiente de gestionare a fluxurilor de numerar pentru IMM-uri.

În concordanță cu tendințele globale din fintech, BNM continuă să lucreze la elemente cheie pentru modernizarea infrastructurii plăților. Aceasta include nu doar avansări tehnologice, dar și strategii de gestionare a riscurilor pentru a asigura cetățenilor soluții de plată sigure și moderne.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).