• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
12.11.2019

O călătorie inedită pentru sute de elevi și studenți pe „Drumul banului”

 

Peste 600 de elevi și studenți au participat, în perioada 4-8 noiembrie, la evenimentul de educație financiară „Drumul banului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii.

Călătoria a început la Banca Națională a Moldovei (BNM), care deține rolul exclusiv de a emite bancnote și monede ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova, și a continuat la băncile licențiate - instituțiile care intermediază fluxurile financiare în economie.

La Banca Națională, vizitatorii au avut posibilitatea să vadă colecția de monede comemorative și jubiliare emise de BNM și de alte bănci centrale, dar și cum arată un lingou de aur.  De asemenea, aceștia au  putut vizualiza cu ajutorul unui dispozitiv special elementele de siguranță ale bancnotelor de lei moldovenești. Ulterior, participanții au beneficiat de o lecție de educație financiară la care au aflat despre sistemul financiar național, principalele concepte și produse existente, rolul instituțiilor de supraveghere, dar și riscurile asociate acestui domeniu. Elevii din clasele mai mari și studenții au avut posibilitatea să-și testeze cunoștințele financiare în cadrul unui joc interactiv, iar cei mai ageri au primit câte un set de monetărie.

La băncile licențiate, copiii și tinerii au avut parte de excursii și prezentări utile despre ceea ce reprezintă o bancă, cum funcționează aceasta și care sunt cele mai utilizate produse financiare.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, salută implicarea sinergică instituțională în procesul de educație financiară: „Acest proces oferă avantaje pluridimensionale – formarea capacităţii de creare a bugetului personal şi de economisire, dar și perspectiva dezvoltării competenţelor antreprenoriale şi investiţionale pentru o incluziune financiară eficientă. Banca Națională va continua să ajute populația să își crească nivelul de educație financiară”.

Totodată, economistul Dumitru Pîntea de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” menționează: „Un nivel mai înalt de educație financiară în rândul populației este, pe de o parte, un câștig individual pentru fiecare familie, dar și un bun colectiv în sensul eficientizării canalului de transmisie a politicii monetare, pe de altă parte”. 

Evenimentul „Drumul banului” a fost organizat de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în comun cu băncile licențiate, în cadrul proiectului comun „Învață. Dă sens banilor”,  lansat în primăvara acestui an. 

 

Galerie foto: Pagina Băncii Naționale în Facebook 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).