• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
20.02.2017

Proiectul TWINNING în desfășurare (noiembrie 2016 - ianuarie 2017)

 

La 31 ianuarie 2017, a avut loc cea de-a șasea ședință a Comitetului decizional al proiectului Twinning aferent consolidării capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE. În cadrul ședinței s-au discutat progresele înregistrate pe marginea proiectului și s-au constatat următoarele:

 1. Proiectul noii legi cu privire la activitatea băncilor care transpune prevederile cadrului legal european în domeniu a fost definitivat și publicat pe pagina-web oficială a BNM pentru consultare publică la 30 decembrie 2016.
 2. În scopul aplicării legii, au fost elaborate și definitivate proiecte de regulamente, cu transpunerea acquis-ului european. Proiectele respective au fost remise pentru coordonare partenerilor de Twinning.
 3. La recomandarea Băncii Naționale a Moldovei, băncile licențiate au derulat, conform normelor europene, exerciții de impact aferente indicatorului de levier (gradului de îndatorare) și cerințelor de lichiditate. În cadrul a două întruniri organizate ulterior de Banca Națională cu reprezentanții sectorului bancar, rezultatele acestor exerciții au fost discutate sub aspectul prudenței sporite și a comparabilității legislației naționale cu cea europeană.

Proiectul se derulează conform planului de lucru inițial, aprobat ca parte componentă a Contractului proiectului Twinning, și are ca scop fortificarea esențială a reglementării bancare și dezvoltarea instrumentelor de supraveghere disponibile pentru a asigura o gestionare adecvată a riscurilor în bănci comparabilă cu cele mai bune practici în acest sens din Uniunea Europeană.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).