Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
21.02.2024

Anca Dragu la forumul Asociației Businessului European: BNM este alături de mediul de afaceri ca să-i asculte nevoile și să caute soluții

 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat la evenimentul organizat de Asociația Businessului European (EBA Moldova) cu genericul: „Integrarea Republicii Moldova în UE – Perspective pentru business”.

În discursul său, Anca Dragu a menționat că dezvoltarea economică durabilă și integrarea europeană sunt printre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova, aflate într-o corelație strânsă. „Integrarea în UE avansează și la nivelul Băncii Naționale a Moldovei, care a reușit să încheie acorduri de cooperare cu Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană – două dintre principalele autorități ale UE responsabile de sistemul financiar”, a afirmat guvernatoarea BNM.

Anca Dragu a subliniat în context că reforma bancară facilitează integrarea sistemului bancar autohton în UE: „Un sector financiar puternic este unul din principalii factori pentru o dezvoltare durabilă a mediului de afaceri. Și vreau să vă asigur că sistemul bancar din Moldova este stabil, rezilient, bine capitalizat și bine guvernat... Investitori internaționali și europeni, având o bună reputație, o guvernanță puternică și o gestionare eficientă a riscurilor, au intrat în marile bănci din Republica Moldova, contribuind astfel la redresarea activității bancare și la alinierea acesteia la regulile UE”.

Guvernatoarea BNM s-a referit, de asemenea, la nevoia îmbunătățirii accesului la finanțate pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au un potențial sporit de a crește economia. La fel, oficialul BNM a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii financiare.

„Este esențial ca toți actorii să fie pe deplin implicați în acest proces – atât autoritățile publice, comunitatea de afaceri, cât și investitorii privați”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a evidențiat că în prezent, BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța corporativă și practica gestionării riscurilor în sectorul financiar nebancar. În acest sens, se optează ca atât companiile de asigurare, cât și piața creditării nebancare să se dezvolte și să ofere servicii de calitate în beneficiul cetățenilor și al businessului.

„Suntem alături de mediul de afaceri, ca să le ascultăm nevoile și să găsim împreună soluții la aceste nevoi”, a declarat Anca Dragu în cadrul forumului „EBA Business Outlook 2024”, care a reunit oficiali de rang înalt, reprezentanți ai sistemului financiar și ai mediului de afaceri ș.a.

Evenimentul este la a treia ediție și își propune să prezinte oportunitățile procesului de integrare a Republicii Moldova în UE, evoluția politicilor publice și perspective în domeniul afacerilor.

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).