Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
25.03.2024

BNM a adunat mii de copii și tineri la activitățile de educație financiară în cadrul Global Money Week

 

Peste 2500 de copii și tineri au participat la activitățile de educație financiară organizate de Banca Națională a Moldovei (BNM) în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, care a avut loc între 18-24 martie 2024. Acestea s-au desfășurat la banca centrală și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, înglobând expoziții de monedă din timpuri străvechi și din prezent, ateliere de lucru și jocuri interactive la subiectul financiar pe înțelesul tuturor.

În Republica Moldova, startul acestei inițiative internaționale a fost dat de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, cu o activitate inedită desfășurată în premieră - simularea unei ședinței de politică monetară împreună cu elevii Liceului Teoretic  Republican „Aristotel”.

De asemenea, guvernatoarea, Anca Dragu, a fost protagonista unui joc interactiv organizat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, care a fost partenerul BNM în cadrul Global Money Week 2024. Șefa băncii centrale a explicat prin joc interactiv, pe înțelesul copiilor, ce este inflația.

„Prin educația financiară dorim să ajutăm copiii să dobândească responsabilitatea și abilitățile necesare în raport cu banii, ca să aibă o înțelegere corectă  a utilizării acestora, precum și a posibilităților oferite de mediul financiar. Avem obligația să le stimulăm interesul pentru a putea în viitor să analizeze evoluțiile economice, astfel încât să ia decizii financiare avantajoase pentru bunăstarea și stabilitatea situației lor financiare”, a menționat guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu.

În acest sens, au fost selectați și pregătiți ambasadori ai educației financiare – liceeni și studenți din toată Moldova – care au făcut prezentări în fața colegilor din instituțiile lor de învățământ despre concepte și evoluții financiare.

Totodată, BNM a primit vizitatori în sala sa de expoziții, precum și la Muzeul Național de Istorie, unde a avut prezentări despre elementele de siguranță, expoziția numismatică „Monede vechi...Monede noi...”, dar și lecții publice pe teme financiare susținute de reprezentanții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Acțiunile respective s-au încadrat în Campania națională de „Educație financiară pentru toți”, derulată de BNM în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu sprijinul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”.

BNM este coordonator național în procesul de educație financiară în Republica Moldova și instituția care raportează către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) toate activitățile de educație financiară desfășurate în țara noastră pe parcursul perioadei 18-24 martie 2024.

Săptămâna Internațională de Educație Financiară (Global Money Week) a ajuns la cea de-a 12-a ediție și are drept scop să sprijine copiii și tinerii în conștientizarea importanței educației financiare, acumularea cunoștințelor și abilităților necesare pentru a lua decizii financiare personale bine fundamentate. Până în prezent, la această inițiativă internațională au aderat 176 de țări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).