Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
16.12.2020

BNM va monitoriza efectul de levier (nivelul de îndatorare) al băncilor

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Regulamentul privind efectul de levier pentru bănci și  modificarea Instrucțiunii cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP în scopuri de supraveghere.

Indicatorul efectului de levier are drept scop limitarea riscului de îndatorare excesivă a sectorului bancar în perioadele de creștere economică și a riscului de scădere semnificativă a activelor bancare în fazele descrescătoare ale ciclului economic.

Acest indicator a fost introdus suplimentar la rata fondurilor proprii care este esențială pentru a asigura fonduri proprii suficiente de a acoperi pierderile neașteptate. Criza din 2007 a arătat că doar cerințele față de rata fondurilor proprii nu sunt suficiente pentru a împiedica băncile să își asume riscuri excesive care pot duce la creșterea nivelului de îndatorare. Astfel, aplicarea indicatorului efectului de levier le va ajuta să-și administreze mai prudent riscurile și să reducă la minimum pierderile de capital neprevăzute.

Conform regulamentului și instrucțiunii modificate,  băncile vor raporta trimestrial Băncii Naționale informația referitoare la indicatorul efectului de levier, iar BNM, după o monitorizare și o analiză a datelor raportate pe parcursul a  trei ani, va stabili nivelul minim  al acestui indicator.