Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
18.04.2024

Delegația BNM discută la Washington despre oportunități de dezvoltare a pieței de capital și noi colaborări pentru Moldova

 

În cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM) de la Washington, delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a avut o serie de întrevederi productive cu oficiali importanți, discuțiile fiind axate pe dezvoltarea pieței financiare și a intermedierii financiare pentru asigurarea progresului economic al țării. În cadrul discuțiilor, s-a subliniat că dezvoltarea pieței de capital va oferi alternative de finanțare pentru companii, precum și oportunități de investiții. Un alt punct de pe agenda întrevederilor l-a constituit identificarea de noi oportunități de colaborare.

Astfel, pe 17 aprilie 2024, echipa BNM s-a întâlnit cu Marina Moretti, Director Adjunct al Departamentului Piețelor Monetare și de Capital (MCM) din cadrul FMI, cu Elena Flores, Directorul General Adjunct al Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) a Comisiei Europene, dar și cu reprezentanți ai unor companii internaționale de top.

În centrul discuțiilor au stat cooperarea tehnică între BNM și FMI, precum și asistența pentru programe de susținere financiară viitoare.

La întrevederea cu reprezentanții Departamentului  Pieţe Monetare şi de Capital din cadrul FMI s-a pus accent pe cooperarea tehnică a BNM cu FMI și asistența pentru următorii ani, inclusiv posibilele beneficii ale unui Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) de la FMI și BM, în anul 2026.

Guvernatoarea Anca Dragu și Elena Flores, directorul general-adjunct (DG ECFIN) din cadrul Comisei Europene, au abordat subiectele ce țin de asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova, inclusiv perspectiva economică și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii financiare și extinderea pieței de capital din Moldova.

Un moment semnificativ al vizitei a fost întrevederea dintre guvernatoarea Anca Dragu și omologul său din Ucraina, Andriy Pyshnyy. Oficialii au subliniat importanța colaborării regionale între băncile centrale și au analizat perspectiva macroeconomică a zonei.

La Washington, delegația BNM a purtat, de asemenea, discuții cu reprezentanți ai unor companii internaționale de top, consolidând astfel strategia de atragere a investițiilor externe și de dezvoltare a piețelor de capital, având în vedere integrarea europeană.

„Discuțiile purtate la Washington subliniază angajamentul Moldovei de a-și moderniza economia și de a asigura stabilitatea financiară și prosperitatea pentru cetățenii moldoveni”, afirmă guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale constituie o oportunitate unică de realizare a schimbului de experiență și opinii ale participanților din diverse țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare.

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).