Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
29.01.2024

Discuții la București între BNM și ASF despre aprofundarea cooperării pentru un sector de asigurări solid în Republica Moldova

 

 

 

 

Aflată în perioada 25-26 ianuarie 2023 în vizită la București, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a discutat în cadrul unei întrevederi cu Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, aprofundarea colaborării între BNM și ASF pentru consolidarea sectorului asigurărilor din Republica Moldova.

„Acest sector trebuie să fie funcțional, iar participanții la această piață să fie protejați. În centrul sistemului trebuie să se afle persoana asigurată și interesele acesteia, cu atât mai mult cu cât unele asigurări sunt obligatorii”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

La rândul lui, Alexandru Petrescu, Președintele ASF, și-a exprimat susținerea pentru intensificarea colaborării și pentru extinderea portofoliului de proiecte comune dintre cele două instituții: „Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să preia rolul de agregator al sprijinului pentru Banca Națională a Moldovei pe tot spectrul comun din aria pieței financiare non-bancare, mai ales în contextul obiectivului Republicii Moldova de aderare la UE”, a declarat Alexandru Petrescu.

BNM a preluat recent atribuții privind reglementarea și supravegherea pieței de asigurări.

La întâlnire au participat Vicepreședintele ASF, domnul Sorin Mititelu, domnul Valentin Ionescu, Director general Sector Asigurări-Reasigurări ASF, precum și domnii Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator BNM, Constantin Șchendra, Viceguvernator BNM, și Nicolae Grigore, consilier pentru sectorul Servicii Financiare BNM.

Părțile au discutat și chestiuni ce țin de continuarea procesului de aliniere legislativă la cadrul UE, de supravegherea bazată pe riscuri, de adoptarea de tehnologii și instrumente digitale, de interoperabilitatea între piețele celor două țări, pe anumite segmente, precum și de intensificarea schimbului de experiență.

Totodată, o altă temă de discuție a fost legată de stadiul implementării Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, realizat în Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Acest program vizează dezvoltarea capacităților instituțiilor de supraveghere (BNM și Comisia Națională a Pieței Financiare) din țara vecină, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetățenilor și al companiilor.

Tot în perioada  25-26 ianuarie 2024, angajați ai BNM din cadrul Departamentelor Supraveghere Bancară și Reglementare și Autorizare s-au aflat într-o vizită de studiu la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, în scopul consolidării asistenței tehnice în domeniul supravegherii prudențiale a activității societăților de asigurare-reasigurare în vederea alinierii cadrului legislativ la acquis-ul UE în ceea ce privește indicatorii prudențiali (Directiva Solvabilitate II).

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).