• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
23.04.2015

Eficientizarea transferurilor naționale

Începînd cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naționale. Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobate recent de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei. Este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizînd transferurile transfrontaliere.

Codul IBAN reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internațional, contul unui client la o instituție financiară prin recunoașterea de către orice sistem bancar operant în rețeaua SWIFT.

În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție. Astfel, până la data de 1 ianuarie 2017, băncile şi alte instituţii vor accepta, documente de plată referitoare la conturi  utilizate în baza codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de pînă la implementarea codurilor în cauză.

Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale, a codului IBAN sînt orientate spre minimizarea  erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

Codul IBAN aferent transferurilor internaționale a fost implementat în Republica Moldova în anul 2013.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).