Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
29.12.2023

Proiect de modificare a HCE nr. 180/2019 „Privind comisioanele aplicate pentru operațiunile de plată efectuate printr-un card de plată sau printr-un dispozitiv asemănător, comisioanele aplicate de către prestatorii de servicii de plată pentru operațiunile de plată ce presupun utilizarea SAPI, comisioanele percepute de BNM pentru plățile procesate în SAPI, precum și valoarea maximă a documentului de plată acceptat de sistemul de compensare cu decontare pe bază netă din partea participanților”

29.12.2023Termenul-limită a expirat

 

ANUNȚ
privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de decizie


Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu data de 29.12.2023, consultarea publică a proiectului Hotărârii Comitetului executiv al BNM „Pentru modificarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei nr. 180/2019 „Privind comisioanele aplicate pentru operațiunile de plată efectuate printr-un card de plată sau printr-un dispozitiv asemănător, comisioanele aplicate de către prestatorii de servicii de plată pentru operațiunile de plată ce presupun utilizarea sistemului automatizat de plăți interbancare, comisioanele percepute de Banca Națională a Moldovei pentru plățile procesate în sistemul automatizat de plăți interbancare, precum și valoarea maximă a documentului de plată acceptat de sistemul de compensare cu decontare pe bază netă din partea participanților””.

Elaborarea proiectului derivă din necesitatea implementării schemei de plăți instant (conform Conceptului privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova ). Totodată, reieșind din faptul, că stabilirea comisioanelor aplicate participanților la sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI) se bazează pe principiul de recuperare de costuri, proiectul are ca scop și echilibrarea nivelului de venituri generate din activitatea SAPI cu nivelul de cheltuieli aferente administrării și operării acestuia.

Beneficiarii proiectului hotărârii sunt participanții sistemului automatizat de plăți interbancare și clienții acestora.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice, pot fi expediate până la data de 17 ianuarie 2024, pe adresa poștală: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău sau pe adresa electronică: Reglementare.PSP@bnm.md.

Proiectul deciziei şi nota informativă sunt disponibile pe pagina web a Băncii Naționale a Moldovei www.bnm.md și la sediul Băncii Naționale pe adresa: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău.

 

 

Proiect:

 

 

NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei
„Pentru modificarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei nr. 180/2019 „Privind comisioanele aplicate pentru operațiunile de plată efectuate printr-un card de plată sau printr-un dispozitiv asemănător, comisioanele aplicate de către prestatorii de servicii de plată pentru operațiunile de plată ce presupun utilizarea sistemului automatizat de plăți  interbancare, comisioanele percepute de Banca Națională pentru plățile procesate de  sistemului automatizat de plăți  interbancare, precum și valoarea maximă a documentului de plată acceptat de sistemul de compensare cu decontare pe bază netă din partea participanților””

 

1. Denumirea autorului şi, după caz, a participanţilor la elaborarea proiectului

Autorul proiectului actului normativ este Banca Națională a Moldovei.


2. Condițiile ce au impus elaborarea proiectului de act normativ şi finalităţile urmărite

În contextul derulării proiectului de plăți instant (care este parte componentă a Conceptului privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova ), proiectul vine să reglementeze mărimea comisioanelor percepute de BNM în calitate de administrator al SAPI de la participanți, precum și cele care urmează să le perceapă prestatorii de servicii de plată de la plătitor.

Finalitățile urmărite vizează transparentizarea comisioanelor aplicate de către prestatorii de servici de plată și asigurarea perceperii unor comisioane care să corespundă costului real suportat de aceștia, cu efect asupra dezvoltării metodelor alternative de plată și promovării inovațiilor, precum și sporirea nivelului de protejare a intereselor și drepturilor utilizatorilor serviciilor de plată.

Conform practicii internaționale privind stabilirea mărimii comisioanelor de către băncile centrale pentru oferirea accesului participanților la sistemele de plăți, asemenea servicii se consideră, de obicei, obligație publică, care se livrează doar cu recuperare de cost, fără a urmări înregistrarea de profit. Astfel, proiectul are ca scop echilibrarea nivelului de venituri generate din activitatea SAPI cu nivelul de cheltuieli aferente administrării și operării acestuia.


3. Descrierea gradului de compatibilitate pentru proiectele care au ca scop armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene

Prezentul proiect nu are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE.


4. Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi

Principalele prevederi ale proiectului sunt:

  • Ajustarea comisioanelor pentru plățile procesate în SAPI percepute de BNM în calitate de administrator al sistemului.
    Proiectul are ca scop echilibrarea nivelului de venituri generate din activitatea SAPI cu nivelul de cheltuieli aferente administrării și operării acestuia, fiind stabilite următoarele comisioane:
  1. unui document de plată în sistemul DBTR – 3,90 lei (majorare cu 0,20 bani);
  2. unui document/pachet cu documente de plată în sistemul CDN – 0,80 lei (majorare cu 0,10 bani);
  3.  unei solicitări în sistemul DBTR și sistemul CDN - 0,80 lei (majorare cu 0,10 bani).
  • Ajustarea comisioanelor pentru anumite tipuri de servicii/solicitări ale participanților aferente activității desfășurate în SAPI:
  1. înregistrarea BIC-urilor noi/adiționale (participant/sucursală a participantului), eliminarea celui existent  – 1000 lei;
  2. modificarea programului zilei operaționale în SAPI – 5000 lei.
  • Includerea noilor tipuri de comisioane percepute de BNM și prestatorii de servicii de plată pentru plățile P2P, P2B și P2G procesate în sistemul de plăți instant, precum și stabilirea valorii maxime a documentului de plată acceptat în sistemul de plăți instant.


5. Fundamentarea economico-financiară

Implementarea prevederilor prezentului proiect nu necesită mijloace financiare. 


6. Modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare

Intrarea în vigoare a proiectului nu va conduce la modificarea altor acte normative.


7. Avizarea şi consultarea publică a proiectului

În scopul respectării prevederilor Legii nr.239/2008 privind transparența în procesul decizional și ale Regulamentului privind asigurarea transparenței în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor Băncii Naționale a Moldovei (aprobat prin HCA al BNM nr.230/2010), proiectul hotărârii este supus consultării publice.


8. Constatările expertizei de compatibilitate

Expertiza de compatibilitate nu este necesară, deoarece proiectul nu prevede o armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.


9. Constatările expertizei juridice

Potrivit art. 37 alin. (5) din Legea nr. 100/2017, actele normative emise de BNM nu se supun expertizei juridice. Totodată, conform art. 11 alin. (33) din Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, se va solicita un aviz consultativ din partea Ministerului Justiției. 

 

 

Proiectul dat se află în proces de consultare publică. Sinteza va fi disponibilă după analiza recomandărilor și propunerilor primite de la părțile interesate.