Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
04.12.2023

Video// Banca Națională a Moldovei organizează conferința „Alinierea la standardele UE de securitate a plăților în era digitală”, cu suportul Uniunii Europene




Agenda eveniment


Securitatea plăților digitale și alinierea Republicii Moldova la standardele UE în acest domeniu  reprezintă tema conferinței „Alinierea la standardele UE de securitate a plăților în era digitală” organizată de Banca Națională a Moldovei, (BNM).  Conferința va avea loc miercuri, 6 decembrie 2023, cu începere de la ora 13:30,  în incinta Digital Park, et. 2, str. Mihai Viteazul 15, Chișinău.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Twinning “Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova” finanțat de Uniunea Europeană (UE) și își propune să prezinte principalele evoluții în domeniul sistemelor de plăți și a cerințelor în ceea ce privește securitatea și continuitatea plăților, precum și a beneficiilor și progreselor realizate până acum în cadrul proiectului de twinning.

Printre participanții la conferință se vor număra oficiali de rang înalt, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și parteneri ai BNM din cadrul proiectului Twinning, respectiv ai Consorțiului de implementare format din Banca Națională a României, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România. De asemenea, vor participa reprezentanți ai comunității bancare și ai prestatorilor de servicii de plată din Republica Moldova (bancari și nebancari).

Conferința reprezintă o oportunitate unică de a explora subiecte legate de securitatea plăților, întrucât tranzacțiile financiare, în special cele de plată, reprezintă o componentă esențială a relațiilor economice. Totodată, alinierea Republicii Moldova la standardele UE în domeniul securității plăților digitale reprezintă un pas important pentru consolidarea poziției în peisajul financiar european și global. Acest fapt sprijină integrarea economică a țării și contribuie la crearea unui mediu financiar sigur, inovator și durabil pentru toți actorii implicați. Pentru mai multe detalii, vedeți agenda.

Printre temele care vor fi abordate în cadrul evenimentului se numără:

  • Plăți instant și Open Banking: gestiunea riscurilor de securitate;
  • Cerințe noi din domeniul TIC aliniate la practici și standarde europene;
  • Bunele practici  în combaterea fraudelor bazate pe scenarii de inginerie socială;
  • Cele mai bune practici pentru securitatea plăților online;
  • Digitalizarea și concurența în sectorul financiar: suport prin reforme juridice și de infrastructură.

Conferința își propune să informeze societatea, piața serviciilor de plăți și alte părți interesate despre principalele evoluții în domeniul asigurării securității operațiunilor de plată, precum și despre cele mai bune practici de implementare a măsurilor de securitate a plăților în mediul digital. Partea oficială va fi urmată de o sesiune de prezentări, susținute de către experți în domeniu care vor împărtăși participanților la eveniment bunele practici în materie de securitate a plăților în mediul digital.

Conferința va fi transmisă în direct pe platformele Băncii Naționale a Moldovei:

 

Notă:

Twinning este un instrument al UE de cooperare instituțională între autoritățile statelor membre ale UE și autoritățile țărilor beneficiare. Proiectele Twinning urmăresc scopul de a dezvolta capacitățile instituționale ale autorităților beneficiare. În cadrul acestor proiecte, experți din sectorul public din UE sunt detașați pentru a oferi asistență autorităților beneficiare în vederea atingerii unor obiective specifice. Mai multe informații privind instrumentul.

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).