Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.11.2022

Anunț privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de Hotărârii Comitetului Executiv al BNM pentru aprobarea Regulamentului cu privire la autorizarea stabilirii conexiunilor Depozitarului central unic al valorilor mobiliare cu depozitari centrali din alte state (data-limită de primire a propunerilor/obiecţiilor - 15 decembrie 2022)

30.11.2022Termenul-limită a expirat

 

ANUNŢ
privind inițierea, organizarea și desfășurarea consultării publice a proiectului de decizie

Banca Națională a Moldovei inițiază, începând cu data de  30.11.2022, consultarea publică a proiectului Hotărârii Comitetului Executiv al BNM pentru aprobarea Regulamentului cu privire la autorizarea stabilirii conexiunilor Depozitarului central unic al valorilor mobiliare cu depozitari centrali din alte state.

Solicităm prezentarea, cel târziu până la 15 decembrie 2022, a opiniilor, propunerilor și recomandărilor, pe adresa de e-mail: reglementare.psp@bnm.md sau pe adresa poștală: Banca Națională a Moldovei, bd. Grigore Vieru nr. 1, mun. Chișinău

Proiectul deciziei și nota informativă sunt disponibile pe pagina-web oficială a Băncii Naționale a Moldovei www.bnm.md  la compartimentul Legislație și la sediul Băncii Naționale a Moldovei pe adresa: MD-2005, mun. Chișinău, bd. Grigore Vieru nr.1.

Pentru informații adiționale ne puteți contacta pe adresa de e-mail:  reglementare.psp@bnm.md.
 

 

Proiect:

 

Membrilor Comitetului executiv
al Băncii Naționale a Moldovei


NOTĂ INFORMATIVĂ

la proiectul Hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei
 „pentru aprobarea Regulamentului cu privire la autorizarea stabilirii conexiunilor Depozitarului central unic al valorilor mobiliare cu depozitari centrali din alte state”

1. Denumirea autorului şi, după caz, a participanților la elaborarea proiectului
Autorul proiectului actului normativ este Banca Națională a Moldovei.


2. Condițiile ce au impus elaborarea proiectului de act normativ şi finalitățile urmărite
Conform prevederilor art. 41 din Legea nr. 234/2016 cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 343-346, art.711), cu modificările ulterioare, Depozitarul central este obligat să se adreseze la Banca Națională cu o cerere pentru obținerea permisiunii de a stabili o conexiune cu depozitari din alte state. Cererea va fi evaluată ținând cont de prevederile legii și ale cadrului normativ elaborat în acest sens. Conform prevederilor art. 17 alin. (2) lit. a) și art. 24 din Legea nr. 234/2016, Banca Națională a Moldovei aprobă acte normative cu caracter de reglementare în vederea implementării prezentei legi, inclusiv acte referitoare la activitatea Depozitarului central.

Banca Națională a Moldovei, urmărind promovarea funcționării stabile și eficiente a infrastructurilor pieței financiare, se conduce de cele mai bune practici în domeniu. Astfel, cererea Depozitarului central unic al valorilor mobiliare de a se conecta cu alți depozitari va fi examinată ținând cont de principiile CPSS-IOSCO pentru infrastructurile pieței financiare și anume, înainte de a stabili o conexiune și pentru toată perioada conexiunii, infrastructura pieței financiare trebuie să identifice, monitorizeze și să gestioneze toate potențialele surse de riscuri care reies din această conexiune.

În proiectul de act normativ au fost delimitate două situații distincte cu profil de risc diferit pentru stabilirea unei conexiuni între DCU și un depozitar central din alt stat, prima situație fiind cea în care DCU este cel care intenționează să devină participantul direct sau indirect al unui depozitar central dintr-un alt stat pentru a facilita transferul de valori mobiliare de la participanții depozitarului central dintr-un alt stat către participanții DCU. Cea de a doua situație este când un depozitar central din alt stat intenționează să devină participantul direct sau indirect în cadrul DCU pentru a facilita transferul de valori mobiliare de la participanții DCU către participanții depozitarului central din alt stat. Pentru fiecare dintre aceste situații s-au stabilit anumite cerințe proporționale pentru obținerea permisiunii privind stabilirea unei astfel de conexiuni.

Banca Națională se va asigura, în ambele cazuri, că nu este afectată capacitatea  sa de supraveghere a activității DCU și că documentele și informațiile prezentate sunt conforme cerințelor specifice pentru o conexiune a DCU cu un depozitar central din alt stat, stabilite de Legea nr. 234/2016.

3. Descrierea gradului de compatibilitate pentru proiectele care au ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene
Proiectul Regulamentului nu transpune norme din legislația Uniunii Europene.

4. Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi
Proiectul Regulamentului cu privire la autorizarea stabilirii conexiunilor Depozitarului central unic al valorilor mobiliare cu depozitari din alte state stabilește:

  1. Cerințele pentru autorizarea stabilirii conexiunilor în care DCU este depozitarul central care intenționează să devină participantul direct sau indirect al unui depozitar central dintr-un alt stat pentru a facilita transferul de valori mobiliare de la participanții depozitarului central dintr-un alt stat către participanții DCU;
  2. Cerințele pentru autorizarea stabilirii conexiunilor în care un depozitar central din alt stat intenționează să devină participantul direct sau indirect în cadrul DCU pentru a facilita transferul de valori mobiliare de la participanții DCU către participanții depozitarului central din alt stat;
  3. Obligațiile pe durata conexiunii;
  4. Cazurile în care are loc retragerea autorizației de stabilire a conexiunii.

5. Fundamentarea economico-financiară
Implementarea proiectului nu implică cheltuieli financiare și alocarea de mijloace financiare suplimentare din contul bugetului de stat.

6. Modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare
-

7. Avizarea şi consultarea publică a proiectului
-

8. Constatările expertizei anticorupție
-

9. Constatările expertizei de compatibilitate
-

10. Constatările expertizei juridice
Potrivit art. 37 alin. (5) din Legea nr. 100/2017, actele normative emise de BNM nu se supun expertizei juridice.

11. Constatările altor expertize
-

Proiectul dat se afla în proces de consultare publică. Sinteza va fi disponibilă după analiza recomandărilor și propunerilor primite de la părțile interesate.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).