Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
08.09.2017

Precizări suplimentare privitor la acțiunile civile intentate de băncile în lichidare și în privința unor companii cunoscute de public ca „grupul Shor”

 

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că încă în anul 2015 au fost înaintate acțiuni civile în privința unor companii din „grupul Shor”, despre care joi, 7 septembrie 2017, un portal de știri scria că nu ar fi fost intentate asemenea acțiuni.

Astfel, în urmă cu doi ani, BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. a depus cereri de chemare în judecată a societăților comerciale SRL „CARITAS GROUP”, „VOXIMAR-COM” SRL. Potrivit informației prezentate de BC „BANCA SOCIALĂ ” S.A. în proces de lichidare, aceasta deja dispune de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL „CARITAS GROUP” și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei. Acțiunea civilă împotriva „VOXIMAR-COM” SRL în valoare de circa 3 miliarde lei se află pe rol în instanța de apel.

La fel, potrivit lichidatorilor Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A., la sesizarea băncilor în cauză au fost intentate multiple cauze penale, care includ și acțiuni civile intentate în procesul penal de încasare a prejudiciilor suportate de bănci. (Vedeți și comunicatul BNM din 5 septembrie 2017).

BNM menționează că lichidatorul unei bănci are atribuţii depline de a conduce, a gestiona şi a controla banca şi de a lua orice măsuri în vederea lichidării ei eficiente, inclusiv dreptul de a colecta datoriile faţă de bancă şi de a intenta acţiuni în instanţele de judecată. Totodată, ținând cont de atribuția BNM de supraveghere a procesului de lichidare a băncilor, BNM a solicitat lichidatorilor să întreprindă toate acțiunile necesare în vederea recuperării prejudiciilor cauzate celor trei bănci și monitorizează activitatea lichidatorilor, inclusiv prin examinarea rapoartelor periodice prezentate de către aceștia.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).